Ženama koje peru kosu jednom nedeljno: Nemojte.

Večita dilema.

Pranje kose jednom nedeljno možda nije dobra ideja. I da, čak i kada vam kosa izgleda čisto.

Žestoka dilema vodi se oko toga koliko puta nedeljno treba prati kosu, ali se nadamo da ćemo je konačno rešiti.

Dok neki stručnjaci kažu da je pranje kose jednom nedeljno u redu sve dok koristite dobar šampon i vaša kosa na njega dobro reaguje, i druga strana ima dobrih argumenata, piše Vogue.

Ako imate veoma suvu kosu i ne perete je dovoljno često, kosa vremenom može izgubiti prirodnu vlažnost.

Izgleda čisto, ali nije

Prema stilistkinji za kosu Rosi Fernandez, nije preporučljivo da ne perete kosu duže od nedelju dana jer se folikuli dlake začepljuju i ne dobijaju kiseonik.

„Kao neko ko pere kosu svaki dan, uvek pomalo zavidim ljudima koji mogu da izdrže da je nekoliko dana ne peru.“

Na primer, stilistkinja Kardašijanovih, Džen Atkin rekla je da bi mogla da izdrži četiri ili pet dana bez pranja kose. Ali, realnost je da iako kosa izgleda čista, ali usled spoljašnjih faktora kao što su zagađenje, duvanski dim, znoj, postaje zagađena.

Posledice zagađenja i nedovoljnog pranja kose

Prema mišljenju Rosi Fernandes, kada se kosa pere manje od dva puta nedeljno, začepljuju se folikuli dlake i to može izazvati niz problema, kao što su perutanje, svrab, osetljivost, perut, pa čak i gubitak kose.

Ove male čestice koje su nevidljive golim okom, sprečavaju da se dobro oksigenira koren kose, zbog čega je preporučljivo češće pranje – čak i ako imate gustu kosu pa vam se čini da nemate potrebu za tim.

Uticaj koji ima zagađenje na kosu proučavao je još 1994. godine istraživački centar industrijske toksikologije u Laknau.

U to vreme se pokazalo da se PM čestice, dim i zagađujući gasovi talože na kosi i izazivaju upalne reakcije koje mogu da dovedu do opadanja i gubitka kose.

Perite dva puta nedeljno

Alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne postoji univerzalno pravilo za to koliko puta treba prati kosu jer kako ističe Fernandez morate voditi računa o mestu gde živite i načina života.

„Nije isto živeti u gradu koji je zagađen i u selu gde je vazduh čist“, kaže ona.

Klima, vožnja automobila, bavljenje sportom, kvalitet vode kojom perete kosu, sve to ima uticaja.

Međutim, čak i kada je kosa gusta i suva, stručnjaci savetuju pranje dva puta nedeljno kako bi se uklonili svi nakupljeni ostaci na koži glave, a koji slabe vlasi.

Ona takođe ističe važnost emulgovanja šampona u vašim rukama pre nanošenja na kosu , posebno ako je u pitanju organski proizvod.

„Dobro ispiranje kose daje joj sjaj“, zaključuje ona za kraj.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram