Zašto su devojke sa kovrdžavom kosom u filmovima uvek predstavljene kao čudakinje

Penelope
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Pravda za devojke sa kovrdžavom kosom.

Glumica Penelope Kruz je prava lepotica, kakve god standarde imali. Kada su reditelji njenog najnovijeg filma „Official Competition“, želeli da ona glumi ekscentričnu ženu, dali su joj potpuno novu frizuru.

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Umesto svoje uobičajene duge, tamne, uglađene kose, ona ima ogromnu, svetlocrvenu, klovnovsku zbrku kovrdžavih lokni. Kako predvidljivo.

„Kao žena sa prirodno kovrdžavom kosom, sa još kovrdžavijom ćerkom, dosta mi je negativne slike koja se tako često reflektuje na mene kroz ekran. Kad god film želi da pokaže da je žena luda, loša ili opasna, njen lik ima kovrdžavu kosu…kao moju“, piše Hilari Friman za Dailymail.

U trilerima, lokne su rezervisane za negativce koji će neminovno na kraju „dobiti svoje“. Možda najznačajniji primer za ovo je progoniteljka iz filma „Fatalna privlačnost“, Glen Klos, čije su kovrdže simbolisale njene požudne opsesije.

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Sve tri veštice iz Istvika imale su neukroćenu kovrdžavu kosu koja je postajala sve veća i neposlušnija kako su postajale moćnije. Kada je Ema Tompson nosila kovrdžavu periku u filmovima o Hariju Poteru, to je trebalo da istakne koliko je ekscentričan bio njen lik profesorke koja proriče sudbinu, Sibil Treloni.

Foto: WARNER BROS. PICTURES – CLOSE, MURRAY – Album / Album / Profimedia

Imati velike lokne je takođe postalo sinonim za divlje, neorganizovane ili neprofesionalne devojke, isto tako i za luckaste, nespretne ili jednostavno čudne, kao Kameron Dijaz u „Being John Malkovich“.

Foto: USA Films Collection / Everett / Profimedia

Holivud veruje da prirodne lokne ne mogu biti lepe ili aspirativne, pa ih nijedan glavni lik nikada nema.

Ovo vodi do najpopularnijeg kovrdžavog arhetipa: izgubljene duše kojoj je potrebna životna promena, čija se prava lepota krije ispod tog užasnog kovrdžavog oreola, samo kad bi ona i mi to mogli da vidimo.

Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Da navedemo samo neke, tu su Sandra Bulok u „Miss Congeniality“, En Hatavej u „Princess Diaries“ i Julia Roberts u „Pretty Woman“, koja ima labave kovrdže koje odgovaraju njenom navodno labavom moralu, sve dok se ne zaljubi u Ričarda Gira, odustane od prostitucije i dobije elegantnu novu frizuru uz novu garderobu.

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

„Ovaj fenomen je toliko prisutan da bi bio gotovo smešan da u njemu nema nekih prilično neugodnih, čak, usuđujem se da kažem, rasističkih prizvuka. Ideja da vaše fizičke karakteristike mogu da prenesu bilo šta o vašem karakteru je i zastarela i uvredljiva. Dok su Viktorijanci možda verovali u pseudonauku fizionomije – na primer, da visoka obrva označava inteligenciju, ili nos poput jastreba, kriminalnu pozadinu – mi sada odbacujemo takve teorije kao lenje stereotipe bez osnova. Osim, čini se, kada je u pitanju čupava kosa“, piše Friman.

„Kovrdžava kosa je mnogo češća kod žena koje su crnkinje, Latinoamerikanke ili, kao ja, Jevrejke. U mojoj zajednici, moj tip kose se često naziva ‘Jewfro’. Uprkos velikom broju jevrejskih glumica u Holivudu, samo one koje nemaju čupavi izgled – poput Loren Bekol ili Skarlet Johanson – dobijaju glavne uloge. One koje imaju očigledan ili stereotipni izgled Jevrejke, one mogu da igraju samo čudne likove.“

Mlada glumica Zendaja, koja je godinama ispravljala kosu, kaže: „Odrastajući, nisam bila baš sigurna u svoje lokne. Nije ličila na kosu koju su imale devojke oko mene i niko zaista nije znao šta da radi sa mojom kosom.“

Zendajine lokne kad je bila mala Foto: MOSA / Backgrid UK / Profimedia

„Kao dete sam mrzela svoje lokne jer sam osećala da me izdvajaju od ostalih i čine da izgledam neprivlačno. Sa 12 godina, moja majka mi je konačno dozvolila hemijsko ispravljanje kose. Tretman nije uspeo, samo je moju kosu učinio još kovrdžavijom. Od tada sam odlučila da prigrlim svoju kosu, odbijajući da se povinujem pritisku da je ispravim.

Većina ljudi mi je govorila da moje lokne čine da izgledam mlađe, kreativnije i boemskije, ali bilo je i negativnih komentara poput – izgledaš neprofesionalno. Jednom sam odustala od jednog kancelarijskog posla gde mi je rečeno da moram da vezujem kosu. Jedna prijateljica mi je rekla da joj frizerka savetuje da ispravi kosu kako bi izgledala kao odrasla osoba.

Kada je moja ćerka Sidonija, koja sada ima sedam godina, naučila da čita, kupila sam joj knjigu o devojčici koja mrzi, a zatim nauči da voli svoje lokne, u nadi da će prigrliti svoje prelepe uvojke.

Do sada je funkcionisalo, mada sam sigurna da će posegnuti za peglama za kosu kad bude tinejdžerka. Iako joj je kovrdžava Merida iz Diznijevog animiranog filma „Brave“ jedno vreme bila uzor, Sidonija ipak preferira princeze sa konvencionalnim plavokosim talasima.

Foto: – / Landmark / Profimedia

Da je samo imala više primera jakih, doteranih i lepih kovrdžavih žena“, kaže Hilari Friman.

***

Bonus video: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram