„Vrhovna zmija“ Naomi Kembel: Moj omiljeni negativac

Naomi Kembel
Naomi Kembel; Foto: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Naomi Kembel je oduvek bila moj omiljeni negativac - ona je jedna od onih osoba koje će verovatno biti jako neprijatne prema vama, ali ćete ih i dalje obožavati. Bar sam takav utisak stekla putem medija. Supermodel krasi još jednu naslovnicu časopisa Vogue, koji joj je posvetio gotovo čitavo izdanje.

Naomi zaista može poneti titulu „vrhovne zmije“, što uopšte nema pogrdni smisao – zapravo, ova žena je oduvek imala ličnost koja ju je izdvajala od ostalih lepotica. Ne kažem da su ostale manekenke glupe i da nemaju šta pametno da kažu, jer su se mnoge od njih bavile društveno važnim temama i pokušavale da izvrše neki pozitivan uticaj na društvo. Ali, nijedna od njih mi nikad nije bila toliko zabavna i inspirativna kao Naomi.

U doba političke korektnosti, kada je ljubaznost imperativ (što i treba da bude), ona je prosto uvek bila osveženje. Naomi Kembel se nikada nije trudila da obuzda svoju ličnost, koja je daleko od savršene – ona je verovatno narcis, imala je bezbroj ispada besa, a njeni „zmijski“ komentari upućeni raznim osobama, postali su legendarni. Ne znam za vas, meni su podjednako važne priče o ljudima koji su zaista nezgodni i prepuni mana, iako je svakako daleko važnije prenositi dobra dela ljudi. Međutim, često su upravo naša društveno neprihvatljiva ponašanja ono što nas čini autentičnim, a i nekako slobodnijim. Setimo se samo odličnog filma Vernera Hercoga koji je posvetio svom prijatelju, nepodnošljivom i omraženom Klausu Kinskom, koji na svom teretu ima i optužbe za incest. Naravno, Naomi nipošto nije baš toliko mračna ličnost.

Bono je jednom rekao da je Naomino telo „isklesao sam bog“, dok su samo njene jagodice priča za sebe – nema sumnje, ona je jednostavno crna boginja. Žena koja izgleda toliko savršeno kao Naomi, a koja pritom jasno zna šta hoće i koliko vredi, nešto je gotovo pomalo zastrašujuće. A ko ne bi pucao od samopouzdanja na njenom mestu i postao ego-manijak? Barem u mladosti.

Pročitajte još:

Naomi se ponaša baš kao osoba koje je dobila džekpot u genima, pa ne mora nikad previše da se trudi da bi izgledala vrhunski dobro. Ali lako je moglo da ostane samo na tome – ipak je Naomi više proslavio njen stav, nego njen izgled.

Ona se već sa sedam godina pojavila u spotu Boba Marlija. Majka joj je bila plesačica, a zarekla se da nikada neće da upozna svog oca, koji je ostavio njenu mamu u četvrtom mesecu trudnoće. Sa 15 godina je počela da vlada modnim pistama, a sebe je pretvorila u jednu od „ikona“ savremene pop kulture.

Ego veći od života

Naomi važi za „nadrkanu osobu“ koju novinari mrze da intervjuišu, jer se priča da je veoma, veoma zlobna. Naomi je diva i ponaša se kao diva – što smo nedavno videli u urnebesnom video snimku gde se vidi na koji način ona putuje avionom tokom koronavirusa.

Koliko je njeno samopouzdanje i kakav je njen stav o životu, najbolje se može videti iz njenih čuvenih izjava.

„Zarađujem mnogo novca i vredna sam svakog centa“.

„Nikad ne držim dijetu. Pušim. Pijem tu i tamo. Nikada ne vežbam“, izjavila je 1999. godine za Playboy. Ipak, sa godinama, Naomi je ipak morala i da vežba, i da pazi šta jede – nećemo se zavaravati.

„Da li sam zahtevna? Apsolutno. Kad mi kažu ‘ne’ nađem drugi način da dobijem svoje ‘da'“.

„Ne mislim da sam rođena prelepa. Mislim da sam rođena kao ja“.

„Volim reči transformacija, reinvencija, kameleon. Jedna reč koju ne volim je predvidivost“.

„Pitala sam dive modne piste: ‘možete li da mi pokažete kako se to radi’. Nikada me nije bilo sramota da pitam za pomoć“.

„Svako može da bude besan. Bes je emocija“.

A kad smo već kod besa…

Izlivi besa

Naomi danas ima 50 godina i puna je mudrosti, ali je zato oduvek bila poznata i kao majstorica skandala.

U septembru 1998. je optužena za udaranje lične asistentkinje Džordžine Galanis dok je boravila u Torontu zbog snimanja filma. Izjasnila se krivom i pustili su je iz pritvora. Dve godine kasnije, lična asistentkinja i sekretarica Vanesa Frisbi optužuje Kembel da ju je napala. Slučaj je odbačen na britanskom sudu.

Naredne godine, 2001, Kembel je opet pobesnela kada je nisu putili da uđe u jedan butik, a takođe je napala fotografa isped kuće njenog tadašnjeg dečka.

Kućna pomoćnica Milisent Barton optužila je 2004. godine manekenku da ju je udarala, šutirala i šamarala. Iste godine, njen bivši asistent Sajmon Kreg (30) podnosi optužnicu za napad pred Saveznim sudom na Menhetnu, navodeći da ga je Kembel držala kao taoca u hotelu u Los Anđelesu. Slučaj se kasnije odbacuje.

Još jedna burna godina za Naomi bila je 2006 – tada je optužena za napad drugog stepena, ovog puta zbog navodnog bacanja telefona na svoju pomoćnicu Anu Skolavinos. Te godine ju je stilistkinja Gabi Gibson optužila da ju je vređala i pretila joj hapšenjem, jer nije mogla da nađe farmerke koje je Naomi želela.

Manekenka se čak nije pojavila na sudu zbog optužbi koje je nesrećna pomoćnica podnela protiv nje. Osuđena je na društveno korisni rad, a kada je obavila šta je morala, pojavila se u sledećem izdanju:

Naravno, iza ovako turbulentnog ponašanja supermodela krio se ozbiljan problem – sa kokainom. Naomi je o svojoj lošoj navici otvoreno pričala. Rekla je da je prvi put probala kokain kada je imala 24 godine.

Pročitajte još:

„Živela sam taj život putovanja svetom, sa ljudima koji vam jednostavno daju bilo šta“.

Opisala je život koji je vodila kao „nerealan“ – i da ne krivi nikoga osim sebe.

„Pomislila sam ‘OK, ja sam rok zvezda’. Živela sam u toj fantaziji, što je zaista zastrašujuće. Mislim da je ono što je zastrašujuće kod kokaina to što počnete da se osećate previše samopouzdano i počinjete da se osećate nezamenljivim mada niko od nas nije nezamenljiv“.

„Vrhovna zmija“

Naomi je uvek davala duhovite i zlobne komentare, a na Jutjubu postoji čitava kompilacija njenih najsmešnijih prozivki. Najčuvenija je možda njena svađa sa Tajrom Benks, koleginicom koja ju je optužila da joj je namerno minirala karijeru. Ali je Kembel komentarisala i Kim Kardašijan, a i mnoge druge…

Ipak, uprkos svim skandalima, Naomi je celog života vredno radila za sav novac koji ima, a takođe je vrlo svesna da je njeno ponašanje bilo problematično.

„Sramim se svega što sam ikad uradila. Preuzimam odgovornost za stvari koje sam uradila i osećam veliki srama. Mislim da bes dolazi sa dubljeg mesta od mene same. Dolazi iz druge vrste emocionalnog poremećaja, jer nije to samo da, kad ne dobijam ono što želim, bacam stvari. Dolazi iz, mislim, traume od napuštanja, a potiče i iz pokušaja da se stvori porodica oko mene koja nije moja uža porodica. A ako osetim nepoverenje, onda se zaista sve moje kule sruše“, rekla je u intervju kod Opre Vinfri.

Naomi je, naposletku, za sve ove godine odradila i veliki deo humanitarnog rada i takođe važi za mentorku mnogih mladih manekenki. Osnovala je Fashion for Relief 2005. godine, dobrotvornu modnu reviju i aukciju koja je okupila industriju; prikupila je više od 15 miliona dolara u korist žrtava uragana Katrina, japanskog zemljotresa i cunamija 2011. godine i epidemije ebole širom zapadne Afrike. A to je samo deo njenog društvenog delovanja – oduvek se borila pre svega protiv rasizma, ali je to jedna sasvim zasebna tema. Uostalom, poslednji Vogue koji je posvećen baš njoj iskoristila je da se bavi upravo tom temom.

U svakom slučaju, Kembel je veoma neobičan uzor za sve koji su bar jednom pomislili „uuu što mi prija da se ponašam ko zmija“. Jedno joj se sigurno mora priznati – nezamenljiva je.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram