Vodič Mejo klinike za sve ljude koji su u agoniji zbog akni

akne
Foto: SGO / BSIP / Profimedia

Akne su vrlo neprijatan problem s kožom koji muči uglavnom tinejdžere, ali se neretko javlja u bilo kom životnom dobu. Često ih prate brojne zablude, te je pitanje šta akne zaista izaziva i da li je čokolada faktor rizika.

Simptomi

Iz prestižne Mejo klinike, američkog zdravstvenog centra koji okuplja hiljade lekara i naučnika, poručuju da simptomi akni variraju od osobe do osobe, ali to su uglavnom zapušene pore, mitiseri, manje crvene kvržice na koži, bubuljice sa gnojnim vrhom, veliki, čvrsti bolni čvorići ispod kože, bolne kvržice ispod kože ispunjene gnojem.

Uzroci

Na Mejo klinici izdvajaju četiri glavna faktora rizika za pojavu akni. To su pojačano lučenje sebuma, tj. masti na koži, začepljeni folikuli dlake usled masnoća i mrtvih ćelija kože, bakterije i upale.

Akne se obično javljaju na licu, čelu, grudima, gornjem delu leđa i ramenima jer na tim delovima kože ima najviše sebuma.

Okidači

Takođe, iz Mejo klinike izdvajaju i okidače za nastanak akni.

Hormonske promene

Zbog hormona kod dečaka i devojčica u pubertetu luči se više sebuma što može da izazove akne. I kod žena je moguća ova neugodna pojava baš zbog hormonskog disbalansa, neretko u trudnoći.

Geni

I geni igraju ulogu u pojavi akni, pa ako su oba vaša roditelja imala ovaj problem, vrlo je moguće da ćete ga imati i vi.

Preparati na bazi ulja

Ako koristite losione, kreme ili druge bjuti preparate na bazi ulja, moguće je da ćete dobiti akne.

Neki lekovi

Kortikosteroidi, testosteron ili litujum mogu da izazovu akne.

Ishrana

Studije su pokazale da pojedina hrana poput one bogate ugljenim hidratima, recimo, hleb i čips, mogu da pogoršaju stanje s aknama. Ipak, potrebno je sprovesti još istraživanja koja će pokazati da li osobe koje se muče s aknama treba da imaju određen režim ishrane.

Stres

Stres ne izaziva akne, ali ako ih već imate, on ih može pogoršati.

Telefon

Akne mogu da se jave i ako, recimo, često lice na istom mestu pritiskate mobilnim telefonom ili nekim drugim predmetom.

Mitovi o aknama

S druge strane, pojedine zablude koje se tiču akni zapravo nemaju skoro nikakve veze s tim kožnim problemom. Naime, stručnjaci poručuju da nije tačno uverenje da akne nastaju od čokolade. Takođe, kažu i da nije tačno je uzrok za nastanak akni prljava koža, tj. loša higijena nego da čak prejako ribanje kože snažnim preparatima može samo da pogorša stanje. Ni šminka ne utiče mnogo na pojavu akni, posebno ako koristite onu bez ulja koja ne zatvara pore, a i skidate je redovno.

Komplikacije

Ako se problem sa akanama ne rešava, može da izazove ožiljke koji ostaju na koži dugo i nakon što akne prođu, a moguće su i promene na koži u vidu fleka i svetlijih tačaka na mestima gde su nekad bile akne.

Kada je vreme za doktora

Ako preparati protiv akni koje vam preporuči, recimo, farmaceut, ne pomognu, treba se obratiti lekaru koji će prepisati nešto efikasnije. U težim slučajevima treba ići dermatologu. Pritom, kod mnogih žena akne se ne povlače decenijama, a posebno buknu u sedmici pred menstruaciju. Taj tip akni se obično povlači bez ikakvog dodatnog tretmana kod žena koje koriste kontraceptivne pilule.

Kod starijih pak nagla pojava akni može da bude znak neke skrivene bolesti, što treba ispitati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo