Trikovi da zauvek ubiješ te uporne bubuljice ispod maske

Moda i lepota 30. nov 202023:54 > 11. maj 2021 12:10
Foto. Privatna arhiva

Kozmetički edukator Nina Kozić za Nova.rs detaljno opisuje kako treba da izgleda nega lica koje je dobar deo dana pod maskom.

Ukoliko redovno nosite masku gotovo je neizbežno da vam je koža lica postala žrtveno jagnje. Bubuljice, crvenilo, isušeno, iritirano lice su nešto što nas sve muči, a najgore je što čak i ako kratkoročno uspete da suzbijete onu karakondžulu koja vam je nikla u zoni maske, sutra ponovo pravite idealnu „klimu“ za novi problem.

Nina Kozić je kozmetički edukator od 2001. a na Instagramu vodi profil NinaTalksBeauty na kom demistifikuje negu kože kao komplikovanu i pomaže ženama da uz jednostavne savete i u skladu sa svojim mogućnostima zavole svoju kožu i budu zadovoljne svojim izgledom.

Zašto nam koža ispod maski postaje „kao gubava“

Osnovni problem koji se javlja kod dugog nošenja maske jeste stvaranje vlažne sredine jer dišemo, a nos i usta su nam prekriveni maskom. U zavisnosti od toga kakva je koža uopšte, kod nekoga se kao reakcija javljaju bubuljice, dok kod nekih primećujemo crvenilo, iritaciju i isušivanje.

Šta možemo da uradimo da smanjimo taj užas?

Pre svega maske moramo da menjamo redovno. Ako su jednokratne idealno bi bilo da to bude na dva sata ili kada osetite da je maska vlažna. Ako su pamučne isto, plus redovno pranje na višim temperaturama i bez omekšivača koji može dodatno da iziritira kožu.

Pročitajte još:

Nisam pristalica prskanja maske sredstvima za dezinfekciju ili kozmetičkim sprejevima i termalnim vodama jer se bojim da bi to kompromitovalo samu zaštitnu funkciju maske.

Kod osoba koje su čitavo radno vreme pod maskom moj savet je da šminkate samo onaj deo lica koji nije pod maskom. Oči i obrve i gotova stvar. Šminka, teške kreme i masni proizvodi koji se „pare“ pod maskom mogu da izazovu još goru reakciju. Ako je neophodna šminka, preporučila bih praškaste proizvode jer su nemasni i samim tim manje problematični.

Trik protiv bubuljica

„Moj trik kad znam da ću masku nositi duže (u bliskom kontaktu tokom kozmetičkog tretmana) jeste u tankom sloju krema na bazi cinka koja će biti zaštitna barijera. Najobičnija cink krema koja se koristi za presvlačenje beba – funkcija je slična – zaštititi kožu od vlage koja može da pogorša njeno stanje“, otkriva Nina Kozić za naš portal.

Jutarnja i večernja nega korak po korak

Jutarnja nega trebalo bi da bude jednostavna i lagana, sa posebnim osvrtom na proizvode koji ne isušuju kožu. U ovom trenutku jake, isušujuće sapune, kiseline i sastojke koji na bilo koji način kompromituju zaštitni film treba ostaviti po strani.

Jedini korak čije korišćenje ne preskačem je spf, bez obzira na doba godine. Nije loša ideja pogledati i spf proizvode koji sadrže cink jer će uraditi dupli posao – zaštita od sunca i zaštita od vlage.

Što se večernje rutine tiče (koja počinje kad dođete kući, ne pre nego što legnete u krevet) važno je pre svega dobro čišćenje. Moj izbor su uvek uljani ili balzam čistači jer efikasno uklone i nečistoću i cink kremu koju sam nanela ispod maske.

Posle toga ide saniranje takozvanih „maskni“, odnosno bubuljica izazvanih maskama, a tu u pomoć mogu da priskoče proizvodi na bazi salicilne kiseline, ali pažljivo i ne svakodnevno da se koža ne presuši, zatim termalni sprejevi koji umiruju ili oni koji imaju cink kao dodatak i na ona najveća čudovišta hidrokoloidni flasteri koji su već decenijama popularni u Koreji, a danas mogu da se nađu i kod nas u drogerijama. Njihova funkcija je da zaštite iritiranu kožu, a ujedno deluju i na brže saniranje upale. Zgodni su jer su veličine bubuljice, mat su i ne vide se, a mogu se nositi i ispod maske.

Ako od maske imate problem sa iritacijom i crvenilom (sa ili bez bubuljica), večernja nega bi trebalo da sadrži proizvode koji će obnoviti zaštitni film na koži. Dakle, biramo proizvode na bazi ceramida, cbd-a (ulje kanabisa), konoplje…

Trebaju li nam klasični tretmani češće jer se lice više i brže puni?

Poseta kozmetičaru zavisi od tipa i stanja kože. Kod koža koje su pod teškom šminkom ili su jednostavno sklone stvaranju mitisera, higijenski tretman je nezamenljiv i sastavni je deo nege kože. Ne treba preterivati. Idealno je da se napravi dobar balans između tretmana u salonu i pravilne svakodnevne nege koja će kožu u ovom ludom vremenu držati koliko toliko pod kontrolom.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram