Dve godine je lice čistila samo vodom, pogledajte rezultat

Moda i lepota 30. nov 202011:28 > 11. maj 2021 12:10
čišćenje lica
Foto: Peter Bánoš / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

U želji da pronađe uspešno rešenje za pravilnu negu svoje suve kože, Amerikanka Džin Sager je odlučila pre dve godine da se reši preparata za čišćnje lica i da se samo – umiva vodom. Tvrdi da je to sjajna odluka, ali mišljenja stručnjaka su podeljena.

Mogu li lice samo da operem vodom – zapitala se novinar i fotograf Džin Sager kada se po ko zna koji put susrela s problemima nege suve kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jeannesager (@jeannesager)


„Bila je zima i uprkos svim pokušajima hidratacije, vlaženja i postavljanja barijere od vazelina, koža mi je bila jako crvena, vrištala je. A kada bih dodala sapun za lice, bilo je kao da sam iscedila limun na posekotinu od papira“, počela je ona svoju ispovest za portal First for Woman.

Smatrala je kako će to biti jednodnevni eksperiment, ali na kraju se pretvorilo u aktivnost koju redovno obavlja poslednje dve godine.

Pročitajte još:

„Pretpostavljala sam da ću sutradan nastaviti s prethodnom negom i sredstvima za čišćenje koja sam ranije koristila, ali to se jednostavno nije dogodilo. Ubrzo je to postala moja nova rutina: dva puta dnevno umivam lice. To je to“, priznaje Džin.

Eksperiment od kog ne odustaje

Dodala je kako je zbog svoje suve kože, koja je i, kad je odrasla, bila sklona aknama, morala stalno da traži onaj jedan proizvod koji će doneti magične rezultate.

„Isprobala sam drogerijske marke. Isprobala sam luksuzne marke. Slušala sam savete dermatologa i kozmetičara. Ipak, moje lice je uvek izgledalo kao da sam ga tretirala ljuštilicom za krompir.“

A kakvo je stanje njenog lica danas? Džin je vrlo iskrena i navodi sledeće:

„Ni sada nemam savršenu kožu. Još uvek imam nekoliko akni za vreme PMS-a, a područje tačno iznad usana mi se zimi isušuje ako ne povećam unos vode. Ali ostatak vremena izgleda kao… koža. Čisto je. Nema čudnog masnog sjaja, nema prljavštine koja vrišti – ova žena ne pere lice.“

Da li je pranje vodom dovoljno za čistu kožu

Džin ističe da smo još kao deca uvežbani da je sapun neophodan, a posebno kasnije kad uđemo u tinejdžerske godine i kada ulja i bakterije u našim porama počnu da izbacuju bubuljice na površinu.Ali da li zaista treba da koristimo proizvode za čišćenje čak i ako jasno vidimo da nam štete?

Medicinski stručnjaci su podeljenog mišljenja. Tako dr Đuzepe Militelo iz Nju Džersija ističe kako je mešavina ulja i mrtvih ćelija kože na našem licu slična maslinovom ulju. Kad vodu uliješ u ulje za kuvanje, ono stvara male kuglice, ali se ne ispira, već je za to je potreban deterdžent, sapun ili neko drugo sredstvo za pranje.

„Sama voda neće ga smanjiti“, napominje.

S druge strane, doktorka Ketrin A. Boling iz Merilanda otkriva kako i ona sama retko koristi sredstva za čišćenje lica, a svojim klijentima preporučuje da rade isto, posebno ako pate od suve kože.

„Ako imate masnu kožu ili se često znojite, možda će vam trebati sapun ili sredstvo za čišćenje, ali ako imate suvu kožu, možete se snaći samo s vodom“, otkriva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram