Čišćenje lica uljem – svi razlozi za i protiv

Moda i lepota 29. apr 202007:07 > 11. maj 2021 12:12
Čišćenje lica uljem
Foto: Wiese/face to face / Face to Face / Profimedia

Ako si i ti jedna od onih koje razmišljaju o čišćenju lica prirodnim uljima, poput maslinovog ili arganovog, pre nego što se upustiš u to, proveri koje su prednosti, a koje eventualne posledice.

Sve je više devojaka koje se okreću alternativnim metodama nege lica, pa tako za čišćenje, umesto skupih kozmetičkih preparata, koriste prirodna ulja. To obično znači da se lice prekriveno šminkom masira nekoliko minuta dok se sva šminka ne otopi. Potom je nežno treba ukloniti mekom krpom od mikrofibera natopljenom u malo tople vode. Zatim treba naneti nov sloj ulja i umasirati u kožu lica, a nakon toga višak opet ukloniti.

Ulje je tu da se šminka lepo otopi jer je slične hemijske strukture kao i ono samo što sa sobom nosi i prljavštinu, višak sebuma. Većina sredstava za čišćenje kože sklone aknama i bubuljicama puna je iritirajućih sastojaka koji uklanjaju prirodan sebum s lica i isušuju ga. Kada je koža nadražena i isušena, počinje da proizvodi više sebuma i tako se stvara začarani krug.

Pročitajte još:

Stoga se mnoge dame i okreću prirodnim rešenjima i preporučuju maslinovo i bademovo ulje za čišćenje lica, ali i ona nešto laganija poput ulja kajsije, arganovog ulja i ulja jojobe. Bitno je da budu hladno ceđena i nikako rafinisana. Oni koji su probali kažu da rezultate vredi sačekati – koža je savršeno glatka i blistava.

Međutim, ima i onih kojima ovo iskustvo ne prija.

Naime, mada se za skidanje šminke ulje pokazalo zaista dobro, jer s lakoćom skida sve, pa i korektor i maskaru, nije isključeno da se pojave bubuljice ako lice uljem čistite na duže staze konstantno. Uvek je pitanje kako će koža reagovati na nešto novo i kakve reakcije može izazvati preparat koji možda kod drugih nema neželjenih efekata.

Stoga, ako ne želite da se probudite sa nekom aknom, pre nego što se upustite u ovu avanturu, dobro razmislite. Najbolje je uvek konsultovati se sa kozmetičarom i negu lica odrediti prema tipu kože.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram