Saveti dermatologa kako da sprečite opadanje kose

kosa
Kako da sprečite opadanje kose, Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

Opadanje kose može biti veoma stresan problem za koji je potrebno mnogo vremena da se reši, a uzorci opadanja su različiti. Otkrivamo najbolje savete i trikove dermatologa koje možete primeniti kako biste bar delimično sprečili opadanje kose.

Budite nežni sa svojom kosom

Koristite češalj sa širokim zupcima dok češljate kosu. To će pomoći da se spreči čupanje kose. Ograničite napetost na kosi u smislu zategnutih frizura koje dovode do čupanja dlaka i iritacije kože glave, piše Saikiacare.

Izbegavajte češljanje mokre kose

Kada je vaša kosa mokra, ona je u najslabijem stanju. Mora se izbegavati češljanje mokre kose jer se povećava mogućnost gubitka iste. U slučaju da ne možete da izbegnete obavezno češljanje dok je mokra, koristite češalj sa veoma širokim zupcima. Ponekad možete koristiti prste da otklonite zamršenost, a ne češalj ili četku.

Izbegavajte prečesto četkanje

Da, kontinuirano masiranje i nadraživanje vlasišta će povećati protok krvi (do određene mere), ali morate izbegavati prečesto češljanje kose jer to može da povredi kosu i poveća gubitak.

Vruća, topla ili hladna voda?

U početku počnite sa toplom vodom (ne vrelom koja oštećuje kosu). To će pomoći da se pore otvore i da se efikasnije oslobodite prljavštine ili naslaga. Zatim smanjite temperaturu vašeg tuša na mlaku vodu kada nanesete šampon i na kraju na hladnu vodu kada nanesete regenerator. Isperite kosu hladnom vodom za poslednje ispiranje kako biste zapečatili vlagu kose. Hladna voda takođe zatvara kutikule, što vašoj kosi daje sjaj.

Koristite peškir od mikrovlakana da osušite kosu

Ulaganje u peškir od mikrovlakana jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kosu. Pomaže u natapanju vode i bržem sušenju kose uz minimalno trenje, te je opadanje kose manje u poređenju sa uobičajenim peškirom.

Oslobodite se stresa

Istraživanja su pokazala medicinske dokaze koji povezuju stres sa gubitkom kose. Gledajte da se oslobodite stresa što je više moguće. Jedan od načina da to uradite je praktikovanje meditacije i joge koje ne samo da smanjuju stres, već vraćaju i hormonsku ravnotežu.

Dobro izbalansirana ishrana

Režim hranljive ishrane koja uključuje proteine ​​i određene vitamine i minerale je neophodna za dobro zdravlje kose, a važno je znati koji su to nutrijenti dobri za kosu.

Hidratacija

Jedna četvrtina dlake sastoji se od vode. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno da ostanete hidrirani i tako podstičete rast zdrave kose.

Redovno perite kožu glave

Redovno pranje vlasišta, tri puta nedeljno i korišćenje dobrog šampona koji preporučuje dermatolog za čišćenje vlasišta, blagotvorno je za zdravu kosu. Koristite nežan šampon i operite kožu glave nežnim kružnim pokretima. Ako imate masno vlasište ili vas svrbi, možete se konsultovati sa svojim dermatologom koji će vam preporučiti odgovarajuću rutinu nege kose.

Isperite šampon pravilno

Ponekad, kada se koža glave ne ispere kako treba nakon pranja šamponom, ostaci sastojaka mogu izazvati iritaciju i oštećenje kose, pa budite temeljni.

Koristite dobar balzam

Trebalo bi da koristite regenerator dobrog kvaliteta i nanesite malu količinu na vrhove i sredinu vlažne kose (ne na skroz mokroj) dok se fokusirate na najoštećenije delove. Korišćenje balzama na koži glave i korena može dovesti do prekomernog kondicioniranja. Držite ga nekoliko minuta i isperite.

Koristite dobar serum za kosu

Oni sa suvom i oštećenom kosom treba da koriste malu količinu seruma za kosu. Osušite kosu peškirom tako da ostane malo vlažna i nanesite serum na kosu – u sredini i nežno na krajeve.

Izbegavajte da sušite kosu peškirom

Umesto toga, ostavite kosu da se osuši prirodno (osušite na vazduhu).

Izbegavajte sušenje fenom na najvećoj toploti

Ako morate da koristite fen za kosu, onda je bolje da koristite malo hladniji vazduh umesto mnogo vrućeg koji može oštetiti kosu.

Izbegavajte stalno zagrevanje i sušenje

Ne izlažite kosu čestim, stalnim procedurama zagrevanja i sušenja. Toplota slabi proteine ​​kose, a stalno zagrevanje i sušenje može dovesti do slabosti i krhkosti koje uzrokuje gubitak kose.

Promenite način na koji stilizujete kosu

Ako u poslednje vreme gubite kosu, morate da olabavite frizuru. Frizure kao što su konjski repovi, pletenice čupaju kosu ili povlače folikule dlake i na kraju mogu izazvati ćelavost.

Izbegavajte jake hemikalije

Jake hemikalije i trajni proizvodi za farbanje kose mogu biti štetni za vašu kosu. Kada primetite gubitak kose, savetuje se da ne bojite kosu niti da se podvrgavate bilo kakvim hemijskim tretmanima.

Smanjite alkoholna pića

Ako primetite gubitak kose, smanjite unos alkohola jer konzumiranje alkohola može narušiti apsorpciju esencijalnih vitamina i na taj način uzrokovati smanjenje rasta kose.

Izbegavajte pušenje

Pušenje cigareta smanjuje količinu krvi koja teče u kožu glave i to može uzrokovati smanjenje rasta kose. Neke studije takođe pokazuju povezanost između pušenja i ćelavosti kod muškaraca.

Redovna fizička aktivnost

Svaki dan odvojite vreme za fizičku aktivnost. Šetajte, plivajte ili vozite bicikl 30 minuta svaki dan ako je moguće ili bar par dana u toku nedelje. Ovo će pomoći u balansiranju hormona, smanjenju nivoa stresa i uticanje pozitivno na sveukupno zdravlja, kao i na smanjenje opadanja kose.

Ne vezujte kosu dok je mokra

Da biste izbegli oštećenje kose, mokru kosu ne treba vezivati. Imajući to na umu, preporučljivo je da se kosa uopšte ne vezuje tokom kišnih perioda. Ako je kosa vezana kada se pokvasi na kiši, može doći do jakog opadanja kose jer je tada kosa najslabija. Umesto toga, možete koristiti šnalu za pričvršćivanje kose ako je potrebno.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je dobro za kosu. Nanesite ulje na dlake i vrhove. Oni sa masnom kožom glave ne bi trebalo da nanose ulje na kožu glave. Možete ga ostaviti preko noći i isprati ga sledećeg jutra šamponom.

Idite kod stručnjaka

Postoje mnoga zdravstvena stanja, posebno stanja vezana za kožu, koja izazivaju promene u hormonskoj ravnoteži što zauzvrat dovodi do gubitka kose. Redovno posećujte lekara zbog vaših osnovnih bolesti i stanja. Takođe, obavezno pitajte svog lekara o lekovima i suplementima koje uzimate koji mogu da izazovu gubitak kose.

***

Bonus video: Pravilno feniranje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram