Uz ovih sedam saveta nikad više nećete reći: „Nemam šta da obučem“

Foto: Shutterstock

Zlata vredni modni saveti.

Koja žena nije barem jednom u životu izgovorila da nema šta da obuče iako stoji ispred prepunog ormara. To što su police garderobera ispunjene zaista ne znači da imate odgovarajuće komade za nošenje.

Možda u ormaru čuvate odeću za koju ste emotivno vezani i koju ste nosili u prvom razredu srednje škole, ali više vam ne pristaje? Ili je deo ormara ispunjen komadima koje ćete nositi čim smršate i dođete do idealne linije?

To što je ormar pun ne znači i da obiluje stvarima koje zaista možete da iskoristite. Šta da uradite onda? Pročitajte savete stručnjaka s kojima ćete stvoriti modni ormar ispunjen komadima koje stvarno možete da nosite i uživate u njima.

Ne kupujte samo za jednu priliku

Šoping
Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Idete na svadbu, krštenje ili 10-godišnjicu mature i tražite haljinu u kojoj ćete da zablistate? Našli ste je, jednom obukli i odlučili da je više nikad nećete nositi. Pojavljuju se nove prilike, haljine se gomilaju u ormaru, a vama ponestaje prostora? Poznato? Zagovornici minimalizma preporučuju da ne kupujete odevne komade samo za jednu priliku.

Umesto toga, osmislite garderobu sastavljenu od klasičnih „capsule“, kvalitetnijih komada koji se međusobno sjajno kombinuju, a u kojima ćete uvek izgledati lepo i doterano. Mala crna haljina neizbežan je deo toga i pristaje svakoj ženi.

Ne čuvajte odeću koja vam ne stoji dobro

Ne čuvajte u ormaru odevne komade koji su vam premali ili preveliki, odnosno koje planirate da nosite kada smršate ili se ugojite. Oni samo zauzimaju prostor, a ne donose ništa dobro. I ne, ne možete da ih zovete motivacijom za dijetu ako ih čuvate u ormaru godinama. Isto pravilo važi i za odeću koja više ne odgovara vašem modnom stilu.

Sasvim je normalno da se vaš stil razvija s godinama i da više ne volite da nosite komade koje ranije „niste skidali“. Izvadite svu odeću iz ormara, isprobajte je, a potom odlučite šta ćete zadržati, a šta pokloniti/donirati ili prodati.

Ne kupujte samo zato što je na sniženju

TatianaK / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sezonska sniženja savršena su prilika da nabavite kvalitetan komad odeće, obuće ili modnog dodatka za samo delić njihove prave cene. Ali sezonsko sniženje ne sme biti izgovor da kupujete po svaku cenu. Izbegavajte odeću u pogrešnoj konfekcijskoj veličini, stilu koji vam se ne sviđa ili boji koju baš nikada ne nosite. Potrošićete novac, a komad će verovatno završiti na dnu ormara, bez šanse da ga ikada obučete.

Kada kupite novi komad, rešite se jednog starog

Ako želite da držite garderobu pod kontrolom, usvojite pravilo: jedan komad unutra, drugi komad napolje. Kad god svoju kolekciju dopunite novim komadom, jedan uklonite iz nje – poklonite ga ili prodajte. Ta filozofija će vam pomoći da izbegavate nepotrebnu kupovinu – ako ne želite da se rešite ničega iz svog ormara, ne možete ni povećavati svoju kolekciju.

Menjajte se s prijateljicama

Pozajmljivanje i menjanje odevnih komada nije samo za tinejdžerke – možete to učiniti u svakom životnom dobu. To je najzabavniji način da obnovite svoju garderobu bez dodatnih troškova. Organizujte proslavu za prijateljice, neka svaka ponese bar jedan komad odeće koji joj se više ne sviđa i razmenite ga. Možda je vašoj drugarici dosadio komad koji se vama oduvek sviđao. Možete je tako iznenaditi.

#related-news_0

Otkrijte nove brendove

Možda vam se čini da nemate šta da obučete jer stalno kupujte u istim radnjama? Osnovne komade odeće poput dobrih farmerki, kratkih čizmica ili bele majice kratkih rukava dobro je da kupite u radnji kojoj verujete. Pa ipak, ormar i svoj lični stil možete dopuniti i nekim novim brendovima.

Bez obzira na to preferirate li da kupujete odeću domaćih brendova i upravo se upoznajete s nekom manjom markom ili ste uštedeli za inostranu dizajnersku torbicu – možete je iznenaditi svojim pronalascima kada počnete da ulažete vreme i trud u otkrivanje novih brendova.

Uložite novac u komade koje već posedujete

Ne morate da bacate cipele samo zašto što vam se izlizao đon. Još uvek postoje obućari koji će vam napraviti novi đon i tako uneti novi život u omiljeni par obuće. Iskoristite i usluge krojačice kako biste prekrojili, suzili, produžili i na neki drugi način promenili određeni odevni komad. Neke manje popravke poput promene dugmadi možete uraditi i sami, piše Zadovoljna.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram