Ultimatni saveti za sprečavanje masne kose

Žena, devojka, kosa, duga kosa, plava kosa
Foto: Shutterstock

Za većinu nas je masna kosa u nekom trenutku neizbežna. Koliko god da je mrzimo, posebno u danima kada nemamo vremena za mukotrpan proces sređivanja kose, često pogrešno shvatamo ovaj bjuti problem.

Imati masno vlasište samo po sebi nije loše, jer ga prirodna ulja zapravo štite od loših uticaja okoline.

Problem je pre svega estetski – višak ulja može učiniti da  vaša kosa izgleda beživotno i stalno prljavo, čak i ako imate vremena za šamponiranje svaki dan.

Baš kao i na vašem licu, lojne žlezde na vlasištu proizvode ulje kao zaštitnu barijeru i sprečavaju isušivanje kože. Neki ljudi jednostavno proizvode više ulja.

Ako ste oduvek imali masnu kosu, velika je verovatnoća da je problem genetika. Ali ako je reč o problemu s kojim ste se nedavno suočili, možda su uzrok proizvodi koje koristite. Često pranje kose takođe uzrok masne kose, jer vaše vlasište pokušava da nadoknadi ulje izgubljeno stalnim korišćenjem šampona.

Kako se rešiti masne kose

Najlogičniji korak je naravno pranje kose, međutim kada nemate vremena, dobra opcija je suvi šampon. Ali, ne smete ga koristiti previše često, jer ćete pogoršati problem.

Suvi šampon može začepiti pore na vašem skalpu. Baš kao što ne bismo nosili šminku na licu danima bez da je operemo, ne bi trebalo da ostavljamo suvi šampon predugo na kosi. Odlična je opcija ako znate da ćete ga isprati sledećeg dana.

Takođe možete pokušati da manje perete kosu. Iako se ovo čini kontraintuitivnim, dugoročno će zapravo usporiti proizvodnju ulja. Idealno je da perete kosu jednom ili dva puta nedeljno.

Koje šampone birati

Frizerka Loren Grumel za Glamour nagalašava da biramo šampone bez parabena i sulfata. Takođe preporučuje da potražimo šampone koji sadrže sastojke poput ulja čajevca, ekstrakta tamjana i ruzmarina, koji uravnotežuju proizvodnju ulja.

Pročitajte još:

„Biljka hamamelis je još jedan poznati prirodni antiseptik koji pomaže u detoksikaciji kose i vlasišta. Takođe dodaje sjaj i vraća ravnotežu“, rekla je Grumel.

Važno je da kosu šamponiramo dva ili tri puta prilikom jednog pranja.

Takođe, preporuka je da se prilagodite svojoj masnoj kosi tako što ćete nositi frizure poput visokog repa.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram