Sve o kupovini robe iz inostranstva – šta vas čeka na carini

Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tokom pandemije koronavirusa, mnogi su se okrenuli onlajn kupovini, bezbednijem i udobnijem načinu da nabavite ono što priželjkujete. Naravno, lokacija više nije bitna, pa u „globalnom selu“ odeću i drugu robu možete poručiti iz gotovo svakog kutka sveta.

Koji su popularni sajtovi za modnu onlajn kupovinu van Srbije, šta nude i koliko košta dostava?

U Srbiji je definitivno najpopularniji sajt za onlajn kupovinu Aliexpress. Razlog je očigledan: ovaj kineski sajt nudi obilje raznolike robe koja je veoma jeftina. Najčešće se sa Aliexpress-a naručuju stvari za kuću, razni gadžeti za automobil i domaćnistvo.

U modnom smislu, na Aliexpressu uglavnom nalazimo aksesoare – jer su odeća i obuća pomalo na lošem glasu. Ali zato se rado kupuju naočare za sunce, čarape, šeširi, ukrasi za kosu, bižuterija, ali i kupaći kostimi. Cene su gotovo nerealno niske, postoje artikli za koje se dostava ne plaća, a na robu se čeka od dve do šest nedelja.

Foto: Aliexpress
Foto: Aliexpress

Popularan sajt za naručivanje odeće je takođe Shein. Dostva je besplatna ako vam je račun veći od 129 dolara, a čeka se od osam do 20 radnih dana. Inače, cena dostave je oko 25 dolara.

A brend nudi široki asortiman modnih komada – od haljina do trenerka. Uglavnom je to odeća koja je trenutno u trendu i koju vidite na svim društvenim mrežama. Što se dizajna tiče, u pitanju je stil koji vidimo u malim buticima po Srbiji, a neretko i na Instagram buticima. Cene su jako niske.

Foto: Shein
Foto: Shein

Asos je veoma poznat u našoj zemlji, a ovaj modni sajt dostavu naplaćuje 11 evra. Ako vaša porudžbina košta više od 62 evra, ne naplaćuje se dostava.

Odeća na ovom sajtu dosta podseća na ono što vidimo u ponudama high street brendova po tržnim centrima. Razlog tome je što Asos u ponudi ima upravo komade tih brendova, pored svojih kolekicija. Kvalitet garderobe je raznolik, a cene variraju. Zanimljivo je što se može kupovati prema obliku tela.

MotelRocks sajt je poznat ljubiteljkama urbanog, street stila. Nudi seksi odeću i kopije komada koje nose najpoznatije modne influenserke današnjice.

Dostavljaju robu u Srbiju po ceni od 10 evra, a besplatno je ako je cena vaše narudžbine veća od 75 evra. Čeka se od četiri do osam radnih dana.

Mango je nekada imao radnje u Srbiji, a sada je kupcima dostupno poručivanje onlajn. Roba stiže za oko pet dana, a cena dostave je 850 dinara. Besplatna dostava dobija se ako ste naručili robu u vrednosti većoj od 9.000 dinara.

Brend u svojoj ponudi prati trendove, ali nude i dosta klasičnih, minimalističkih komada. Takođe imaju i obuću i aksesoare. Cene su nešto više od prosečnog ranga u hight street radnjama u Srbiji, ali ima i dosta povoljnih artikala.

Foto: Mango

Koliko naplaćuje carina?

Pod carinskim dažbinama se podrazumeva obračun carine i PDV-a, svi ostali nameti – poštarine, ležarine, usluga otvaranja paketa su poštanske usluge, koje pošta naplaćuje nezavisno od naplate carinskih dažbina, piše na sajtu Upravi carine.

Predviđeno je oslobođenje od plaćanja dažbina na pošiljke male vrednosti u ukupnoj vrednosti do 50 evra, koje pravno lice šalje fizičkom licu (što se odnosi na kupovinu preko interneta). Ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, dok se na njih PDV plaća.

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV.

Kada se radi o internet kupovini PDV se plaća na sve pošiljke, pa i na pošiljke male vrednosti. Dakle, platili biste PDV čak i da je vrednost Vaše pošiljke niža od ove koju ste naveli.

Foto: Eszter Szepessy / Alamy / Alamy / Profimedia

Poresko oslobođenje propisano je samo za pošiljke male vrednosti koje domaći i strani državljani besplatno primaju od fizičkog lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode i da njihova vrednost ne prelazi iznos od 70 evra.

Uprava carine daje i primer obračuna za pantalone od 40 evra. Ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra, jer u ovom slučaju troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. Osnovica za plaćanje PDV je 40 evra, što znači da će primenom stope PDV od 20 odsto u našem primeru iznos PDV biti 8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 8 evra.

Ukoliko primalac pošiljke, smatra da carinici nisu realno procenili vrednost pošiljke, neophodno je da se zahtevom obrati carinarnici u kojoj je roba ocarinjena.

***

Bonus video: Spisak za putovanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram