Šta je fleka koja se Jeleni Đoković pojavila na licu i može li da nestane

Jelena Đoković
Foto: Norbert Scanella / imago sportfotodienst / Profimedia

Šta može da bude?

Supruga Novaka Đokovića i globalna direktorka Fondacije Novak Đoković nedavno je uslikana sa flekom na licu nakon čega su se mnogi zapitali šta je u pitanju.

Manja tamnija fleka nalazi se na desnom obrazu Jelene Đoković, a uzrok i tretmani za takve pojave na licu su različiti.

Jelena Đoković
Foto: Matthieu Mirville/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uzrok hiperpigmentacije, tj. tamnih fleka na licu mogu da budu ožiljci od akni, prekomerno izlaganje suncu ili hormonske promene, a sa tretmanima treba biti jako oprezan jer pojedini nose određene rizike.

Kreme i serumi

Možda najpopularnije rešenje za fleke na licu jesu preparati koji sadrže hidrohinon. Studija iz 2013. godine otkrila je potencijalne koristi za melazmu na licu, koja uzrokuje fleke drugačije boje. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) promenila je status hidrohinona 2021. godine i sada je dostupan samo na recept. Iako se smatra bezbednim za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, koncentracija hidrohinona je ograničena jer predstavlja veći rizik u većim koncentracijama, piše healthline. Preporuka je da se koristi samo kratkoročno, ali jedino vaš lekar može dati preciznu terapiju u odnosu na vaše stanje.

Retinoinska kiselina

Proizvodi koji sadrže retinoinsku kiselinu obnavljaju ćelije, ubrzavaju piling i podstiču rast novih ćelija kože ujedno izjednačavajući ten. Ipak, ti sastojci mogu znatno isušiti kožu i učiniti je osetljivijom na sunčeve zrake. Ako se odlučite za ova rešenja, imajte na umu da sve može potrajati nekoliko meseci i, naravno, konsultujte se sa proverenim stručnjakom.

Laserski tretmani

Nešto agresivnija opcija za tamne fleke je laserski tretman, koji radi na principu koncentrisane svetlosne energije. Neki laserski tretmani ciljaju sam pigment, dok drugi deluju uklanjanjem kože sloj po sloj. Ovom metodom potamneli slojevi kože se spaljuju. Postoji nekoliko različitih vrsta laserskog tretmana i takvo rešenje deluje brže od krema i seruma. Ali stručnjaci upozoravaju da ta metoda sa sobom nosi velike rizike poput otoka, crvenila, ožiljaka, infekcije, promena u teksturi kože, pa pre svega treba dobro razmisliti.

Hemijski pilinzi

jelena đoković
Jelena Đoković Foto:M.K./ATAImages

Hemijski piling lica radi se nežnijim kiselinama koje razbijaju mrtve ćelije kože ili gornji sloj kože. Uklanjanjem ovog sloja otkriva se zdravija i ravnomernije tonirana koža ispod. Iako nisu mnogo agresivni, hemijski pilinzi takođe mogu izazvati iritaciju kože. Sadrže sastojke kao što su alfa hidroksi kiselina (AHA), azelainska kiselina, beta hidroksi kiselina (BHA), glikolna kiselina, mlečna i salicilna kiselina. Mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, ali najbolje je kad ih primenjuje stručnjak. Važno je umereno ih koristiti jer koži treba vremena da se obnovi i popravi. Prečesta upotreba hemijskih pilinga može da izazove iritacije ili upale.

Najbolja preventiva

Najbolje u svemu je ne dozvoliti da se tamne fleke uopšte pojave na licu, a i ako se pojave, krema s faktorom je takođe obavezna da se stanje ne bi pogoršalo.

Naime, adekvatna zaštita od sunca je ključna u rešavanju tamnih fleka, posebno preparati sa cink oksidom i titanijum dioksidom, jer se fleke u suprotnom mogu vratiti čak i nakon uklanjanja. U svakom slučaju konsultujte se sa dermatolgom jer će vas on uputiti ka opcijama sa najboljim izgledima i najmanjim rizicima.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram