Opasan trend: Konturisanje lica kremom sa zaštitnim faktorom

Žena, devojka, senka, plaža, more, sunce, sučanje, koža, kosa
Foto: Shutterstock

Pojavio se novi opasan bjuti trend na TikToku, koji može biti veoma štetan po zdravlje. U pitanju je prirodno konturisanje kože lica sunčanjem.

Jedna TikTokerka podelila je sa svojim pratiocima tehniku sunčanja, pri kojoj nanosi početni sloj SPF kreme sa zaštitnim faktorom 30 na celo lice, a zatim slojeve SPF kreme sa faktorom 90 na određene tačke lica.

Rezultat je, kako ona tvrdi, da vaše lice izgleda „prirodno konturisano“.

Naravno da bismo svi voleli da nam lice bude prirodno konturisano bez ikakve šminke, ali uvek je loša ideja izlagati se suncu bez pravilno nanesene zaštite.

@stopiteli

I am convinced this works! #tutorial #contour #summer #lifehack #hack #beautyhack #snatched #tiktokwellness #hiddentalent

♬ original sound – Eli Withrow

Kontroverzni video ove Tiktokerke imao je 12 miliona pregleda, a nije prva koja je pokušala taj trik. Gvinet Paltrou je koristila sličnu tehniku.

Pročitajte još:

Demonstrirajući svoju svakodnevnu primenu kreme za sunčanje, ona je naglasila da kremu ne nanosi „od glave do pete“, već je maže „tamo gde sunce zaista udara“.

Stavila je SPF kremu sa faktorom 30 samo niz nos, ispod očiju i na vrhove jagodica. Njen potez je podstakao raspravu među gledaocima i profesionalcima za negu kože, koji jasno savetuju da se krema treba naneti svuda ravnomerno, inače neće pružiti potrebnu zaštitu.

Sva područja vašeg lica ne primaju istu količinu sunčeve svetlosti, pa je pokušaj kontrole putem krema sa različitim faktorom zaštite nemoguć. Ne postoji način da se predvidi kako će sunce da utiče na različite delove lica.

„Možda ćete dobiti više preplanulosti na vrhu ili u uglovima. Zračenje se odbija od peska, betona, vode i pogađa nas na različitim mestima, tako da se vaša izloženost razlikuje na celom licu. Možete lako dobiti neravnomerne opekotine“, kaže dermatološkinja Rejčel Nazarian za Byrdie.

Dermatološkinja savetuje svima da ne preskaču SPF kremu u svojoj rutini, preporučujući da se nanosi po celom telu. Takođe dodaje da sloj kreme treba obnavljati na svaka dva sata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram