SFW: Naši dizajneri će izdržati ako država pomogne

Foto:Nenad Karlić

U završnici 14. izdanja Serbia Fashion Weeka, modni karavan preselio se na novu lokaciju, u Muzej Vojvodine, a svoje kreacije predstavili su Marija Šabić, Suzana Perić, Milica Tričković, Nemanja Pantelić, Jelena Malešević, MB Contur, Bratscher, Lanna Line Dresses, mlada Tara Katarina...

Veče je počelo nastupom muzičkog kvarteta i otvaranjem izložbe na kojoj su domaći dizajneri prikazali po nekoliko modela. Neki od njih predstavili su se kreacijama koje su uradili za aprilsko izdanje nacionalne nedelje mode koje je trebalo da bude održano u aprilu, ali je zbog pandemije koronavirusa otkazano, drugi su predstavili i modele iz kolekcija koje tek nastaju, a koje će biti prikazane na oktobarskom Serbia Fashion Weeku.

Foto:Nenad Karlić

Na završnom panelu „Jun u oktobru“ učestvovali su dizajneri Suzana Perić, Milica Tričković, Nemanja Pantelić, Jelena Malešević, Tara Katarina i predstavnici brendova MB Contur, Bratscher, Lanna Line Dresses…

Foto:Nenad Karlić

Oni su tražili odgovor na pitanje na koji način se srpska modna industrija prilagodila novonastaloj situaciji i kako bi trebalo nastaviti raditi u novoj modnoj normalnosti koja nas očekuje kada se pandemija završi. Govornici su imali različite stavove, ali su bili složni u oceni da kreativnost nije ugrožena, kao i da kvalitet i rad uvek moraju da daju rezultate.

Foto:Nenad Karlić

„Zaključak poslednjeg panela, koji je meni bio najdraži, jeste to da su naši dizajneri izdržali, da imaju dovoljno snage i volje da nastave dalje. Ono što je sada potrebno jeste da država pomogne svima koji rade u kreativoj industriji. To je mnoštvo ateljea od juga do severa Srbije, koji imaju izuzetno veliki potencijal. Neki od njih su učestvovali na večerašnjem panelu, govorili su o svojim iskustvima i problemima. Serbia Fashion Week će učiniti sve da oni i dalje putuju, da izlažu na inostranim nedeljama mode, da budu prisutni na online platformama… Međutim, da bi preživeli ova teška vremena u kojima se svi nalazimo, neophodna je pomoć države. Ukoliko opstanu i ne zatvore svoje ateljee, sigurna sam da će svi oni umeti posle svojoj zemlji to da vrate na pravi način“, poručila je Svetlana Horvat, predsednica Serbia Fashion Weeka.

Foto:Nenad Karlić

Ukoliko to okolnosti nastale zbog pandemije dozvole, 15. izdanje naše nacionalne nedelje mode održaće se u oktobru, nakon čega će u novembru uslediti Serbia Fashion Week – China edition.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram