Sestre bliznakinje su pratili 13 godina: Jedna je primila botoks oko 30 puta, a druga samo dvaput – pogledajte rezultat

Foto:liebertpub.com

Jednojajčane bliznakinje su praćene 13 godina. Jedna je primala injekcije botoksa dva do tri puta godišnje, a druga nije. Objavljene su i njihove fotografije koje ukazuju na konkretne razlike.

Jedinstvena studija sprovedena na jednojajčanim bliznakinjama dala je najbolji primer koliko i kako botoks menja nečiji izgled lica. Žene su praćene 13 godina, pri čemu je jedna primala injekcije botoksa dva do tri puta godišnje, a druga nije, odnosno primila ga je samo dva puta od 2006.

Prvi put su fotografisane te 2006. godine, kada su imale 38 godina. Bliznakinja koja je redovno ubrizgavala botoks imala je primetno zaglađeniju kožu i manje bora na licu. Na licu njene sestre bile su uočljivije bore na čelu i oko usta.

Foto:liebertpub.com

Sledeće fotografije nastale su 2012. godine kada su bliznakinje imale 44 godine. Lice sestre koja nije išla na botoks tada je bilo otečenije, a vilica šira.

Foto:liebertpub.com

Obe su potvrdile da redovno koriste kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom, a nijedna nije na lice nanosila retinol. Važno je napomenuti i da su živele na različitim stranama sveta, sa značajno različitim nivoom Sunčeve svetlosti. Bliznakinja koja nije išla na tretmane botoksa živela je u Minhenu, gdje je prosečni UV indeks niži u poređenju s Los Anđelesom, gde je boravila druga.

Izveštaj o slučaju napravio je plastični hirurg s Beverli Hilsa dr Vilijam Binder.

Foto:liebertpub.com

Bore nastaju kontrakcijom mišića lica. Istovremeno, s godinama, smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina, proteina koji koži daju strukturu i elastičnost. Koža postaje tanja, suva i teže zadržava svoj oblik, što dovodi do stvaranja bora, piše Index.hr.

Injekcije botoksa izuzetno su popularne. Korišćene su za više od 8,7 miliona kozmetičkih zahvata u SAD u 2022.

Iako je botoks lako dostupan, pa skoro svaki salon ima i obučenu osobu koja radi ovaj tretman, treba biti obazriv, jer posledice lošeg botoksa nisu naivne.

„Mogući kontraefekti postoje u svakoj intervenciji koja se izvodi, kako estetskoj tako i neestetskoj, ali na sreću oni su retki i tu spadaju pad kapka ili pad obrve. Ukoliko iskusan lekar radi ovaj tretman do ovoga ne bi trebalo da dođe. Ono što je bitno jeste da bi osobe sa nekim autoimunim oboljenjima trebalo da izegavaju botoks, kao i trudnice, a ja lično ne radim ni dojiljama i teško obolelim pacijentima. U suštini, nije veliki broj ljudi kojima je kontraindikovan ovaj tretman“, rekao je za naš portal Srđan Prodanović, doktor estetske medicine i sertifikovani lekar anti-aging medicine.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram