Pre i posle: Dr Srđan Prodanović nam je pokazao kako izgleda najbolji botoks

Foto: Promo

U svetu gde estetski i anti-aging tretmani skoro svakodno evoluiraju u borbi protiv znakova starenja, botoks već godinama zauzima mesto jednog od najpopularnijih anti-aging tretmana koje iznova biramo.

Srđan Prodanović, doktor estetske medicine i sertifikovani lekar anti-aging medicine, objasnio je za naš portal gde sve može da se ubrizga ovaj tretman, ali i otkrio zanimljive činjenice o botoksu koje verovatno niste znali.

„Botoks je jedan od tretmana koji se najduže koristi u anti-aging medicini. Možda je malo poznato da je on prvobitno korišćen u neurologiji i oftalmologiji, tako što je aplikovan kod nekih stanja u kojima dolazi do kontrakcije mišića kako bi se oni relaksirali, kao na primer kod problema sa očnom jabučicom. Tek kasnije je počeo da se koristi u estetske i anti-age svrhe“, priča Srđan.

A ako ste se pitali dok zagledate borice i linijice na licu koje od njih zapravo mogu da se reše botoksom, imamo odgovor.

Foto: Promo

„Činjenica je da se on najčešće ubrizgava u čelo, na koje prvo i pomislimo kada pričamo o botoksu, tu spadaju takođe i borice između obrva i oko očiju, ali se koristi u ostalim delovima lica. Botoks se takođe može ubrizgati i u vrat, po celom licu, u uglove usana kako bi se malo podigle, kao i u regiji nosa i usana gde ima najrazličitija dejstva“, objašnjava doktor Prodanović.

Foto: Promo

Iako većina čeka da pređe određene godine, ili čak da izbroji određeni broj tih malenih podsetnika da smo prešli dalek put, pravo vreme za botoks zapravo dolazi mnogo ranije.

„Suprotno verovanju da prvo treba da se urežu bore, botoks je najbolje korisiti kao preventivu i zato treba prvo tretirati regije za koje imamo indikaciju. Kada se pojave bore, to već znači da je koža pretrpela svoj kapacitet i stvara se duboka statička bora, što je mnogo teže korigovati kasnije“, ističe Srđan.

Foto: Promo

S obzirom na to da je ovaj tretman doživeo enormnu ekspanziju, njegova cena je danas dosta niža nego pre nekoliko godina. Ipak, različite ordinacije različito tarifiraju botoks, a cena se kreće od par stotina evra pa naviše.

A ako se pitate koliko često bi bilo potrebno da radite ovaj tretman, Srđan ističe da bi idealan raspored botoks tretmana bio na 6 do 8 meseci, i dodaje da ukoliko se nakon nekoliko godina postigne oporavak kože i smanjenje jačine kontrakcija, onda se može praviti pauza i godinu ili dve.

Iako je botoks lako dostupan, pa skoro svaki salon ima i obučenu osobu koja radi ovaj tretman, treba biti obazriv, jer posledice lošeg botoksa nisu naivne.

„Mogući kontraefekti postoje u svakoj intervenciji koja se izvodi, kako estetskoj tako i neestetskoj, ali na sreću oni su retki i tu spadaju pad kapka ili pad obrve. Ukoliko iskusan lekar radi ovaj tretman do ovoga ne bi trebalo da dođe. Ono što je bitno jeste da bi osobe sa nekim autoimunim oboljenjima trebalo da izegavaju botoks, kao i trudnice, a ja lično ne radim ni dojiljama i teško obolelim pacijentima. U suštini, nije veliki broj ljudi kojima je kontraindikovan ovaj tretman“, kaže Prodanović.

Nema sumnje da su naši lekari jedni od najboljih, a to potvrđuje i dr Srđan.

„Mišljenja sam da je naša anti-aging medicina jako napredovala i da su naši lekari jako dobro školovani, stoga se botoks više ne radi tipski. Danas na našim ulicama možete videti žene za koje nikada ne biste rekli da imaju botoks“, naglašava Srđan.

Kažu da su estetske korekcije jedna posebna vrsta zavisnosti, a da doktori često imaju poteškoća i da odgovore pacijente od tretmana.

„Odbio sam da uradim botoks suviše mladim pacijentkinjama, kao i onima koje su u suviše kratkom periodu htele da ponove botoks, odnosno nakon dva do tri meseca i posavetovao sam ih da dođu posle nekoliko meseci“, dodaje on.

A na pitanje da li može da nam da primer dobro urađenog botoksa, doktor kaže: „Dobro odrađen botoks ne može da se vidi“.

Međutim, šta se dešava sa loše urađenim botoksom?

„Kao što sam već napomenuo, tu spadaju pad kapka i pad obrve, kao i primeri gde je botoks previše podigao krajeve obrva, pa dobijemo onaj doktor Spok izgled, gde je centralni deo obrve oboren, a krajevi obrva odu previše visoko ka čelu. U tom slučaju može da se koriguje botoks dodavanjuem par jedinica, ali ipak ukoliko dođe do pada kapka ili obrve, jedino može da se pokuša sa PRP ili sličnim terapijama za ubrzavanje oporavka, ali u suštini je potrebno da prođe par meseci da bi se izgubilo dejstvo“, ističe zaključuje dr Prodanović.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram