Šest sjajnih razloga zašto Indijke spavaju s pletenicama

kosa pletenice spavanje
Foto: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

Žene iz Indije su poznate po sjajnoj, svilenkastoj bujnoj kosi, koju neguju od davnina s velikom pažnjom. Generacijama se prenose razni trikovi i recepti, a među njima je i onaj da svake večeri pred spavanje kosu treba uplesti u pletenice.

Vrhovi će se manje lomiti

Uz šišanje par centimetara vrhova kose rešićete se procvetalih krajeva, ali ako kosu ne negujete redovno kako treba, ova nezgodna pojava će se iznova ponavljati. Pritom, stanje se neretko pogorša zbog snažnih hemijskih preparata, ali i vaše navike tokom spavanja imaju dosta veze s tim.

Naime, dok se okrećete u krevetu noću, između kose i jastuka se stvara elektricitet, što na kraju vodi ka lomnjenju krajeva, pišu na sajtu BrightSide.

Ali ako poput Indijki budete noću kosu vezivali u pletenice, taj elektricitet će se smanjiti i vaša kosa će biti bolje zaštićena od lomnjenja.

Kosa će vam biti sjajnija

Kosi treba vlažnost da bi izgledala lepo, te otuda mnogi preparati za negu propagiraju baš rehidrataciju vlasi. Ipak, kosa iz više razloga ne može da zadrži vlagu, posebno preko noći. Ali ako je vežete u kike pred spavanje, zbog strukture same kike, sačuvaće neophodnu vlažnost.

Lakše ćete se raščešljati

Kosa noću ume da se umrsi, ali sa pletenicama to ćete izbeći. Tako ujutru nećete gubiti vreme na raščešljavanje, a i usput ćete gubiti manje vlasi koje svakako opadaju kad se češljate.

Kosa će biti manje naelektrisana

Preparati protiv elektrisanja kose mogu da pomognu privremeno, ali neretko su puni hemikalija i čak mogu da izazovu kidanje krajeva. Ako kosu vežete u pletenice pre spavanja, izbeći ćete neugodno elektrisanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GLAMOUR Germany (@glamourgermany)

Kosa će vam biti jača

Kad vam je kosa oštećena, to naravno, ne izgleda lepo, s tim što ta oštećenja čak mogu da utiču i na rast kose. Kad su vlasi slabe i tanke, mogu da pucaju, pa ništa od lepe i bujne kose. Ali uz pletenice s kojima spavate neće vam trebati mnoštvo preparata za stilizovanje kose, te će ona, osobođena mnogih hemikalija, biti snažnija.

Nećete gubiti vreme ujutru

Ako niste ranoranilac, kosa ispletena u kike pre spavanja može da znači – gotovu frizuru ujutru. Moći ćete da dremnete malo duže jer će biti dovoljno da kosu raspletete i imaćete divne uvojke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Trikovi za punđu