Sedam pravila za plavuše – da vam nijansa kose ne požuti

Moda i lepota 11. mar 202107:22 > 11. maj 2021 12:09
Amanda Sejfrid
Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Kako se ispravno brinuti za farbanu plavu kosu pitanje je koje je svakoj plavuši barem jednom prošlo kroz glavu, ako ne kasnije, onda barem u trenutku kada je prvi put prešla u ovaj svet. Jer jednom kada postigne željenu i savršenu plavu nijansu, svaka žena želi da je što duže zadrži.

Ono što je bitno za plavuše, a što je za Zadovoljnu.hr potvrdila i Nikolina Perković iz frizerskog salona NIKAS je da imaju dodatnu negu i da koriste kvalitetniju opremu kod kuće. Najbolje je, kaže, uvek birati ciljane proizvode za plavu kosu.

Ovo je nekoliko ključnih saveta.

NEKA KOSA BUDE HIDRIRANA

Put do savršene plave nijanse često je popločan postupcima koji nisu najsrećniji za kosu, poput izbeljivanja i uklanjanja tamnih nijansi. Zbog toga kosa gubi sjaj, ali i hranjive sastojke te bez pravilne njege može postati suva, rastezljiva i lomljiva. Zato je bitno uložiti u dobre proizvode koji će je nahraniti i obnoviti. I nije dovoljan jedan tretman. Redovno pomoću maski hranite vašu kosu kako bi zadržala sjaj.

I Nikolina je rekla da su maske poželjne za plavuše koje moraju imati ekstra negu, a dobro bi bilo da ih stavljate svakih sedam do deset dana. Postoje maske koje se stavljaju na opranu kosu i drže se pet do deset minuta i one koje se stavljaju pre pranja kose, na suvu kosu. Kosa iz tih maski uzme hrane koliko treba, a šamponom se skine višak, objasnila je Nikolina.

Foto: EPA-EFE/Niklas Halle’n

NABAVITE DOBAR ŠAMPON I REGENERATOR

Pravilna nega za kosu počinje s pravim izborom šampona i regeneratora. Za hladne plavuše odličan odabir su silver, odnosno ljubičasti šamponi i regeneratori koji su kreirani da neutralizuju žute tonove i održe vašu boju onakvom kakva želite da bude. Stavljaju se svako drugo ili treće pranje, kaže Nikolina i napominje kako su silver regeneratori jači i duže traju, dok su šamponi malo blaži pa traju kraće.

Pročitajte još:

Ljubičasti su, dodaje, jer ljubičasta matira žutu boju. Ako ustanovite da je vaša kosa prebrzo postala žuta možete povećati upotrebu ljubičastog šampona, a ako vam se učiniti da postaje previše pepeljasta, smanjite je. Tu su i šamponi boje duvana, boje šampanjca ili zlatni pa svaka plavuša bira šampon po svojoj nijansi jer nisu sve plavuše hladne plavuše, napominje Nikolina.

ZAŠTITITE KOSU OD TOPLOTE

Što manje  oblikovanja kose to bolje jer se kosa može dodatno oštetiti i izgubiti sjaj. Potrudite se zato da kosi tu i tamo pružite odmor od oblikovanja fenom, peglom za kosu, figarom… tako što ćete je oblikovati u slatku punđu, rep ili pletenicu. Ako ste pak zavisni od uređaja za oblikovanje kose, pobrinite se da pre postupka nanesete neko sredstvo za zaštitu kose od toplote. Nikolina napominje i da svi ti proizvodi u sebi imaju i zaštitu od UV zračenja.

Foto: EPA-EFE/DJ JOHNSON

PAŽLJIVO I NA SUNCU

Prekomereno izlaganje suncu neće naštetiti samo vašoj koži, nego i plavoj kosi. Štetni UV zraci mogu dodatno isušiti vašu kosu, ali i promeniti nijansu. Ako planirate duži boravak na suncu, ponesite šešir i njime zaštitite svoju kosu. Tu su i zaštitna sredstva koja su dobra opcija ako niste fan šešira.

U toplijim mesecima, pre ulaska u bazen ili more na kosu nanesite regenerator kako biste stvorili barijeru između vaše kose i slane vode ili hlora. Nakon izlaska iz vode, kosu isperite što pre kako bi se rešili ostataka.

ULOŽITE U DOBAR ŠAMPON ZA SUVO PRANJE

Onaj dan kada pomislite da je vrijeme za pranje kose, odgodite ga za jedan dan pomoću šampona za suho pranje. U ponudi su i oni namijenjeni plavoj kosi. Često pranje će, naime, brže izblijediti vašu kosu, a cilj je da ona što duže ostane točno onako plava kako ste htjeli na samom početku.

nataša bekvalac foto nemanja jovanović/nova.rs
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

NABAVITE I DOBRU ČETKU

Za plavuše je posebno bitno da imaju dobre četke za raščešljavanje koje neće trgati dlaku. Pramenovi se, kaže Nikolina, znaju zaplesti zbog čega je dobro imati kvalitetnu četku s kojom ćete ih lepo i lagano očešljati bez da oštetite kosu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram