Savet frizera iz Njujorka: Koliko često treba prati kosu

foto: / Wavebreak / Profimedia

Ne treba preterivati.

Iako se učestalost pranja kose ne može tačno odrediti, s obzirom na to da smo svi različiti, postoji pravilo koje vredi za sve , prati kosu manje pa će se manje i mastiti.

Otkrio je to Džulijan Farel, renomirani frizer iz Njujorka. On tvrdi da će nam kosa biti manje masna ako smanjimo učestalost korišćenja omiljenih šampona.

Naime, prečesto pranje kose može isušiti dlaku jer se s njega ispire sebum – masna supstanca koju proizvode žlezde u koži, a čija uloga je čuvanje temena i kose od isušivanja.

Ako šamponirate kosu svaki dan, sa vaših vlasi će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suvoj i lomljivoj kosi. Preporučuje se pranje jednom do dva puta nedeljno.

On je dodao je da, ako je kosa oštećena od preterane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta nedeljno.

Savetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite da je češće perete, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno deluje čisto i lepršavo.

Pazite kod nanošenja regeneratora – stavljajte ga samo na vrhove vlasi, nikako blizu temena.

Takođe, kosu ne tretirajete uređajima za stilizovanje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz korena dlake pojačano lučiti masnoća kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stilizovanje na maksimalnoj temperaturi već je smanjite.

Osim svega toga, na kosu što ređe treba nanositi razne preparate za stilizovanje jer oni  brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće  da perete, prenosi avaz.ba.

***

Bonus video: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram