Radi li novi TikTok trend sa krompirom za akne

akne
Foto: Volodymyr Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi bjuti trik s TikToka prepručuje upotrebu svežeg krompira na koži kako bismo ublažili upalne procese i akne. Mada postoje istraživanja koja tvrde da ova namirnica može da pomogne, dermatolozi ističu da krompir ne može da zameni proverene kreme i gelove koji se koriste za ovu namenu.

Ukoliko patite od cističnih akni, TikTok preporučuje da pokušate da utrljate živ krompir na kožu kako biste ublažili upalu.

Krompir sadrži vitamin C, antioksidans za koji neke studije pokazuju da može da smanji upalu, i salicilnu kiselinu, uobičajeni sastojak za sušenje i piling. Međutim, da li krompir sadrži dovoljno svakog sastojka da umiri vašu kožu?

Prema dermatopatološkinji Grečen Friling sa sedištem u Bostonu, postoji nekoliko načina na koje krompir može koristiti koži, ali to nije dovoljno da zameni dermatološke proizvode namenjene za tretiranje akni, piše klix.ba.

Friling je istakla da „skrob smiruje upalu i upija ulje“. Dodala je da je krompir bogat vitaminom C koji pomaže u smanjenju rizika od razvoja tamnih fleka dok bubuljice nestaju.

Ova namirnica sadrži enzim koji se zove kateholaza, za koju se, kako objašnjava Friling, smatra da posvetljuje kožu i uklanja tamne mrlje.

Studija iz 2013. godine je otkrila da ekstrakti kore krompira imaju potencijalne protivupalne efekte, što dodaje malu vrednost korišćenju krompira.

„Dodatne studije navele su istraživače da otkriju da krompirovi glikoalkaloidi i druga hemijska jedinjenja imaju potencijal da smanje citokine i upalu“, objašnjava Friling.

Ipak, iako postoje neka istraživanja, to nije dovoljno da bi se opravdalo odbacivanje krema i gelova za akne za lokalnu primenu, istakla je.

Posebno je naglasila da savete koji se plasiraju na društvenim mrežama nude ljudi koji najčešće nisu profesionalaci.

„Važno je zapamtiti da su rezultati koje su korisnici TikToka doživeli anegdotski – što znači da su zasnovani na pojedinačnim rezultatima, a ne kliničkim dokazima“, zaključila je Friling.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram