Četiri vrste namirnica koje mogu da izazovu akne

akne
Foto: Volodymyr Melnyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Nega kože ne završava se na onome šta stavljate na lice, a dermatolozi kažu da ono što unosite u svoje telo može biti jednako važno. Prerađena hrana poput mlečnih proizvoda i belog hleba može uzrokovati akne, zbog čega je bitno dodatno obratiti pažnju na ishranu.

Akne mogu biti uzrokovane vašom dijetom i načinom ishrane, a posebno ako ne kontrolišete količinu mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata koju unosite.

Prerađena hrana poput mlečnih proizvoda, belog hleba i hrane bogate šećerom može povećati njihovu pojavu, tvrde stručnjaci. Alergije na hranu takođe mogu izazvati akne.

Mlečni proizvodi, posebno proizvodi od kravljeg mleka, mogu uzrokovati bubuljice. Prema Rene Rolo, poznatoj estetičarki koja je radila sa zvezdama poput Demi Lovato, za to bi mogao da bude kriv sadržaj hormona u mleku.

Mlečni proizvodi su takođe uobičajeno osetljive namirnice za mnoge jer 68 odsto ljudi na svetu ne podnosi laktozu. Prema studiji iz 2010. objavljenoj u Science of the Total Environment, blage alergije na hranu i osetljivost mogu se manifestovati kao akne i upala, piše klix.ba.

Zaslađena pića i brza hrana – Američka akademija za dermatologiju navodi da zaslađena hrana i pića mogu uzrokovati porast šećera u krvi, stvarajući hormonalni odgovor koji se manifestuje kroz akne.

Beli hleb može uzrokovati akne jer je hrana s visokim glikemijskim indeksom, što znači da uzrokuje brz porast nivoa šećera u krvi u telu. To dovodi do povećanja lojnih žlezda, veće proizvodnje sebuma (ulja) i na kraju do veće pojave akni.

Whey protein – poznato je da protein, koji se obično nalazi u proteinskim prahovima, izaziva akne kada se konzumira u prevelikoj količini.

Slično belom hlebu, whey protein je hrana sa visokim glikemijskim indeksom koja povećava nivo šećera u krvi u telu, što dovodi do većeg nakupljanja ulja koje može začepiti pore.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram