Najveći dijamant na svetu konačno pred očima javnosti

foto:Karim SAHIB / AFP / Profimedia

Dvadeset godina je čekao na svoju priliku.

Džinovski dijamant pod nadimkom „Stena“ prvi put je izložen u Dubaiju u petak uoči aukcije na kojoj se očekuje da će dostići cenu do 30 miliona dolara.

Dragulj u obliku kruške od 228,31 karata, koji je iskopan i poliran u Južnoj Africi pre više od 20 godina, najveći je beli dijamant koji je ikada stigao na aukciju, saopštila je aukcijska kuća Christie’s.

Nakon što je debitovao u Christie’s Dubaiju, gde će biti izložen od 26. do 29. marta, „Stena“ će otputovati u Tajpeh, Njujork i Ženevu, gde će biti na aukciji 11. maja.

Christie’s su u saopštenju naveli da je Stena „najveći postojeći dijamant u obliku kruške u D-Z boji ikada ocenjen“, koji je ocenio Gemološki institut Amerike.

D-Z sistem ocenjivanja se koristi za merenje belih dijamanata, pri čemu je D bezbojan, a Z ima svetlu boju, prenosi globalnews.

Institut je ocenio dijamant G bojom što će reći da je skoro potpuno bezbojan i proziran.

Sve u svemu, jedan veoma čist dijamant kakav do sad nije nikada viđen.

foto:Karim SAHIB / AFP / Profimedia

Nekadašnji rekorder za najveći beli dijamant koji je stavljen na aukciju bio je dragulj od 163,41 karata koji je prodat za 33,7 miliona dolara u novembru 2017. Imao je ocenu boje D — koju ovaj američki institut smatra skoro besprekornomm — a takođe ga je prodao Christie’s.

Ranije ove godine, Sotheby je imao priliku da prodaje najveći brušeni dijamant.

Crni dijamant od 555,55 karata pod nazivom „Enigma“ prodat je u Londonu za 4,3 miliona dolara.

„Enigma“ je karbonado dijamant, jedan od najtvrđih tipova dijamanata koji se pojavljuju u prirodi.

Karbonados sadrži mineral osbornit, koji je pronađen samo u meteorima, zbog čega neki veruju da Enigma ima vanzemaljsko poreklo.

***

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram