Megan Markl obukla majicu koja je za Kejt Midlton strogo zabranjena

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Moćna politička poruka.

Vojvotkinja od Saseksa učestvovala je na događanju u organizaciji Spotifaja pod nazivom „Women@Spotify“, koji se održao u Los Anđelesu. Megan je gostovala na panelu u sklopu kojeg je pričala od svom podcastu Archetypes, ali dotaknula se i mnogih drugih gorućih tema.

Jedna od njih bili su i protsti Iranu koji su započeli nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je iranska policija privela zbog nepravilnog nošenja hidžaba. Prema rečima svedoka, policija je u pritvoru tukla Mahsu, koja je naposletku podlegla posledicama fizičkog zlostavljanja.

Vojvotkinja je komentarisala neveroavtnu hrabrost žena u Iranu, a na tome joj je zahvalila i Iranka Mandana Dajani, predsednica njenog udruženja Archewell, piše Zadovoljna.hr.

„Zahvalna sam na tome što radim s neveroVatnim ženama poput Megan i moje iranske koleginice i prijateljice Ešli Momtaheni dok nastavljamo isticati hrabrost žena i devojaka na prvoj crti jednog od najvažnijih feminističkih pokreta u našim životima. Na današnjem događanju Megan je pričala o revoluciji koju predvode žene i devojke u Iranu, junaštvu koje iskazuju svaki dan te njihovom vođstvu i zagovaranju osnovnih ljudskih prava. Kao Iranka koja je pobegla iz vlastite zemlje u potrazi za tim slobodama, ne mogu biti zahvalnija zbog toga što iznova podiže glas za žene širom sveta“, napisala je Mandana na Instagramu.

Megan je i odabirom odeće jasno stala na stranu novog iranskog pokreta. Naime, odenula je majicu s natpisom na farsiju, perisjskom jeziku: Žene. Život. Sloboda. Pamučna majica u crnoj boji nije kupljena u nekom poznatom butiku, nego ju je vojvotkinja naručila na Etsyju, a brend K & R World Design dizajnirao ju je u znak podrške protestima u Iranu.

Da je ostala na poziciji aktivnog člana kraljevske porodice, vojvotkinja ne bi mogla na ovaj način izražavati svoje mišljenje. Naime, prema tradiciji istaknuti članovi britanske kraljevske porodcie dužni su da izbegavaju sve situacije koje bi se mogle protumačiti kao iznošenje stava o određenoj temi koja izaziva kontroverze. To uključuje i komentarisanje zbivanja s političkom konotacijom.

Za razliku od Megan, koja sada ima slobodu javnog iznošenja vlastitog mišljenja, Kejt Midlton nema tu mogućnost. S obzirom na trenutačnu titulu princeze i činjenicu da će jednog dana nositi titulu kraljice supruge, nikad ni neće moći da nosi ovakve komade s porukom.

***

BONUS VIDEO: Protesti i sukobi u Teheranu zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram