Mali vodič za samopotamnjivanje: Od izbora nijanse do limuna

samopotamnjivanje
Krema za samopotamnjivanje; Foto: Letizia Le Fur / Onoky / Profimedia

Preparati za samopotamnjivanje se odavno nameću kao rešenje za preplanuli ten i pre izlaska na plažu, a ukoliko se budete pridržavali uputstava i poštovali pravila, veća je verovatnoća da ćete imati lepu boju, a ne narandžaste štrafte po telu.

Kako izabrati pravi preparat

Najvažnije je da odaberete odgovarajući preparat. Kreme za postepeno samopotamnjivanje, koje nakon svakog nanošenja čine da koža izgleda malo tamnije, verovatno su najbolja opcija za početnike, jer inicijalno ne daju jako vidljive rezultate – potrebno je da ih nanosite nekoliko puta zaredom da bi se boja razvila. Ukoliko ipak želite da se odmah vidi krajnji rezultat, postoje kreme i za to, kao i pene, koje se možda najlakše nanose. Sprejevi su dobra opcija, jer lako pokrivaju manje pristupačna mesta, dok su tečna sredstva nešto komplikovanija i preporučuju se osobama koje imaju iskustva sa samopotamnjivanjem.

Kako se bira intenzitet boje

Intenzitet kreme uvek birajte prema svojoj koži, a ne željenom rezultatu. Ukoliko ste jako svetle puti, ne uzimajte preparat koji obećava jako „duboku“ boju, jer neće izgledati prirodno, već krenite sa svetlijom nijansom. Takođe, treba da imate na umu da nisu sve kreme za potamnjivanje tela dobre i za potamnjivanje lica, pa zato dobro čitajte uputstva. Bolje je da kupite dva proizvoda – jedan za lice, a drugi za telo, nego da se posle kajete.

Kada se rade depilacija i brijanje

Ukoliko želite da odstranite dlačice, da odradite pedikir ili da se ofarbate, to bi trebalo da uradite pre mazanja ovih sredstava, jer svi ti tretmani mogu da uklone boju koju ćete dobiti nakon kreme.

Zašto ne treba preskakati piling

Obavezan korak pre svakog tretmana samopotamnjivanja, koji se, nažalost, često preskače, jeste dobar piling celog tela. Neophodan je kako bi se odstranile sve mrtve ćelije kože, što će kremi pomoći da da ravnomerne rezultate. Posebnu pažnju posvetite delovima tela na kojima se javlja gruba koža, kao što su kolena i laktovi. Inače, možete da koristite kupovni piling, ali i da ga napravite sami tako što ćete pomešati morsku so ili krupniji šećer sa omiljenim gelom za tuširanje.

Pročitajte još:

Zašto je važno da koža bude suva

Da, da, zvuči savršeno logično, ali bili biste iznenađeni brojem žena koje završe sa „šarenim“ tenom, jer kremu nanose odmah nakon tuširanja, na kožu koja je još vlažna. Neophodno je da koža celog tela bude savršeno čista i osušena.

Koliko je bitna dobra hidratacija

Nanesite malu količinu hidratantne kreme ili losiona na izrazito suve delove kože, kao što su laktovi, kolena, skočni zglobovi, predeo oko nosa… Zahvaljujući ovom koraku, krema za samopotamnjivanje se neće „primiti“ previše, jer biste u suprotnom mogli da završite sa izrazito narandžastim kolenima i laktovima.

Zašto da se mažete odozdo na gore

Krema za samopotamnjivanje se pravilno nanosi od stopala na gore. Nanosite malo po malo proizvoda (oko jedne kašičice odjednom) i utrljavajte kružnim pokretima, vodeći računa da na mesta na koja ste već utrljali kremu ne dodajete još proizvoda, jer to može da dovede do intenziviranja boje i stvaranja fleka. Ruke i šake se rade na kraju. Ukoliko želite, možete da koristite rukavice, kako vam dlanovi ne bi postali narandžasti, ili sunđere koji stižu u pakovanju sa pojedinim proizvodima za samopotamnjivanje.

Zašto treba biti oprezan s licem

Ne preterujte sa preparatom na licu. Za najprirodnije rezultate, najbolje je da nanesete po tačkicu kreme na mesta koja prirodno najviše pocrne na suncu – čelo, jagodice, nos i brada – pa odatle lagano razmažite kremu po ostatku lica. Vodite računa oko nozdrva, jer je tu koža po pravilu jako suva, pa tu nanesite najmanje kreme. Sve što vam je ostalo na prstima razmažite do ivice kose i preko vilice ka vratu, pa odmah operite ruke.

Koliko vremena treba dati kremi

Ako na pakovanju piše da joj je potrebno pet minuta da upije, vi za svaki slučaj sačekajte deset. Nakon toga, možete po celom telu da nanesete bebi-puder, jer će to sprečiti kremu da se prenese na garderobu i eventualno je ofarba. Šest do osam sati nakon nanošenja kreme izbegavajte tuširanje ili aktivnosti koje podstiču znojenje.

Kako najlakše ispraviti greške

Greške se dešavaju, ali možete vrlo lako da ih ispravite pomoću malo limuna. Naime, ako se desi da su vam neki delovi tela ispali tamniji nego ostatak (a ovo se često dešava na prstima, na primer, ili oko nosa) jednostavno utrljajte sok limuna na te delove, pa lagano skinite sve mokrim peškirom. Ovo je brz i efikasan način da se isprave sve eventualne greškice.

Pročitajte još:

Od čega zavisi postojanost boje

Koliko će boja da traje na koži zavisi od same kreme, od toga kakva je vaša koža, ali i od toga koliko vodite računa o njoj. Kako bi efekti bili što dugoročniji, kupajte se blagim sredstvom, bez previše deterdženata, i mažite kožu hidratantnim kremama redovno. Kada ste spremni da obnovite boju, jednostavno ponovite ceo postupak – od pilinga do limuna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram