Da li je za vas mineralna ili hemijska SPF krema

Foto: Shutterstock

Najvažnija stvar koja se treba naći u vašoj torbi ovog leta je SPF krema. Postoje dve vrste ovakvih krema - hemijske i mineralne. Kako da znate koja vam više odgovara?

Bez obzira da li se odlučite za mineralnu, hemijsku ili hibridnu formulu, stručnjaci se slažu da je redovna upotreba kreme sa zaštitnim faktorom imperativ – toliko da među dermatolozima postoji stara izreka koja kaže da je „najbolja“ krema za sunčanje jednostavno ona koju ćete dosledno koristiti .

Pored zaštite od karcinoma kože, celogodišnja upotreba SPF kreme važan je preventivni korak protiv starenja. Hiperpigmentacija i pojava bora mogu biti uzrokovani izlaganjem UV zracima.

Kako da znamo da li je za nas bolja hemijska ili mineralna formula? Nekada se mislilo da je presudan ton kože i osetljivost. Na primer, ako ste imali tamniji ton , mineralne formulacije su često ostavljale beli trag na koži, pa su hemijske bile bolja opcija. Za one sa osetljivim ili reaktivnim tipovima kože, mineralne kreme su pak bile bolji izbor.

Žena, devojka, senka, plaža, more, sunce, sučanje, koža, kosa
Foto: Shutterstock

Prednosti mineralne SPF kreme

Mineralne kreme za sunčanje, posebno kada su tonirane ili napravljene od nanočestica cinka, sada su dobre opcije za sve tonove kože. Još jedna prednost mineralnih krema nad hemijskim je što su se pojavila su se dva zabrinjavajuća istraživanja koja pokazuju da u hemijskim kremama postoje štetni sastojci koji se zadržavaju u našem krvotoku. Međutim, obe studije su imale neka ograničenja, stoga je mišljenje stručnjaka da hemijske kreme ipak treba koristiti.

„Mineralni filteri za zaštitu od sunca, poznatiji kao neorganski sastojci za zaštitu, su cink oksid i titan dioksid“, objašnjava hemičarka Krupa Kostlajn za Allure.

„Hemijski filteri za zaštitu od sunca, poznati kao organski sastojci za zaštitu od sunca, sve su ostalo“, dodaje.

Možda se čini neintuitivnim da se prirodni minerali koji sadrže mineralne SPF kreme smatraju neorganskim, ali Kostlajn objašnjava da se u hemiji izraz „organski“ odnosi na jedinjenja koja sadrže lanac ugljenika.

Zbog svog „reflektujućeg“ mehanizma zaštite od sunca, mineralnim kremama ne treba 15 minuta da počnu da deluju kao hemijskim. Još jedan od argumenata u korist mineralnih krema  je činjenica da su fotostabilne. To znači da ih ne treba ponovo nanositi toliko često kao hemijske kreme.

Stručnjaci preporučuju ove kreme za osobe sa osetljivom kožom. Manje verovatno da će začepiti pore ili iritirati ten, a cinkov oksid u njima deluje protivupalno.

Mana ovih krema je što imaju tešku teksturu i često ostavljaju beli trag – a sastojci u njima se takođe dugo zadržavaju u životnoj okolini. Takođe, mora se naneti velika količina za najbolji efekat.

pramenovi kosa
Foto:Shutterstock

Prednosti hemijskih SPF krema

Hemijske kreme za sunčanje deluju poput sunđera kako bi upile sunčeve zrake. Obično ih je lakše utrljati u kožu, a da ne ostanu beli tragovi, ali moraju se naneti najmanje 15 minuta pre izlaganja suncu, kako bi počele da deluju.

Najčešći sastojci ovih krema su oksibenzon, avobenzon, oktinoksat, homosalat, oktokrilen, oktizalat i ensulizol. Lepota hemijskih krema uglavnom se svodi na teksturu – jer su formulisane tako da budu kao hidratantne kreme.

Ovi proizvodi za zaštitu od sunca, iako imaju kozmetički elegantniju teksturu, nisu fotostabilne. To znači da ih morate više puta tokom dana nanositi da biste dobili najbolju zaštitu.

Prednosti ovih krema je što su dostupne u raznim formulama za različite tipove kože, kao i to što dobro rade sa drugim kozmetičkim proizvodima koje koristite. Ali, ipak se češće dogodi da zapuše pore, zbog čega nisu najbolji izbor za masnu kožu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram