Koliko često smeš da koristiš presu za kosu, a da je ne oštetiš?

Foto: Shutterstock

Svi maštaju o slapovima sjajne, negovane i besprekorno ravne kose, a mnoge zanima i odgovor na večnu bjuti dilemu - koliko često smemo da je stilizujemo presom za kosu?

Koliko često smemo da peglamo kosu? Zavisi od nekoliko stvari.

Koliko često možete ravnati kosu, a da je ne oštetite, zavisi, između ostalog, od tipa kose i njenog stanja, kao i od tehnike peglanja, piše Byrdie.

Generalno, ispravljanje kose se ne preporučuje više od dva, tri puta nedeljno. Ako je tanka, budite oprezni jer je daleko osetljivija na oštećenja.

Zato svedite poteze uređajem na što je moguće manju meru i peglanje izvodite na nižim temperaturama.

Talasasta ili kovrdžava kosa toleriše više toplote. Ipak, i ovde je potreban oprez. U svakom slučaju, bez obzira na tip kose, uvek koristite efikasnu zaštitu od toplote pre ravnanja.

Ako je kosa kovrdžava, pre nego što je izložite toploti alata za oblikovanje, Džejson Li, frizer i osnivač brenda Mela & Kera, preporučuje korišćenje proizvoda koji sadrže shea buter ili ulje jojobe. Prilikom oblikovanja, temperatura prese za kosu ne sme da prelazi 200 stepeni. Zatim, ne smete da ispravljate kosu više od dva, tri puta nedeljno. Li kaže da je najbolji način za ispravljanje kovrdžave kose prvo sušenje fenom, a zatim upotreba prese, deo po deo.

***

Bonus video: Nega kože puževima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Budući da je za peglanje talasaste kose potrebno manje toplote nego za onu kovrdžavu, stilisti preporučuju korišćenje fena ili četku za oblikovanje kao prvi korak. Takozvana keramička presa za kosu posebno odgovara izuzetno glatkoj završnoj obradi jer daje željene rezultate već na 120 stepeni.

Ako vam je kosa ravna, nije potrebno puno truda da bi bila savršeno ravna, pa je dovoljna i najniža temperatura na uređaju za oblikovanje. Ali takođe nemojte zaboraviti na zaštitu od toplote i ako želite da bude posebno sjajna, na kraju možete upotrebiti lak za sjaj, prenosi tportal.