Kako su naše misice izgledale nekad, a kako poslednjih godina

misice
Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia: Printscreen

Kako se standard lepote menjao kroz decenije?

Prirodni talasi u kosi, figura peščanog sata ili pune usne, duga ravna tamna kosa, mršavost, precizno iscrtane obrve… Ranijih decenija simbol ženske lepote bila je Merilin Monro, a danas je to Anđelina Džoli. Izbor za mis jedan je od pokazatelja kako su se ti bjuti standardi menjali vremenom, a posebno zanimljivo je videti kako je to izgledalo na našim prostorima.

Nikica Marinović, 1966.

Nikica Marinović i danas važi za najlepšu Jugoslovenku i tu titulu je i osvojila 1966. Na izboru za mis sveta je bila prva pratilja.

View this post on Instagram

A post shared by Serbia&Montenegro (@serbmne)

Roditelji su jedva pustili da učestvuje. Pričalo se da joj je titula najlepše na svetu izmakla jer je došla iz zemlje komunističkog bloka.

Zlata Petković, 1971.

Foto: Printscreen

Zlata Petković imala je samo 16 godina kad joj je nakon jedne audicije 1970. ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu. Izabrana je za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti, a donelo joj je i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.
Godinu dana kasnije Zlata Petković je učestvovala i na izboru za mis Jugoslavije.

Ana Saso, 1982.

Ana Saso Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Lepota Ane Saso pamti se decenijama. Jedna od najlepših Jugoslovenki, plavuša s reklame za Pipi u kojoj u mokroj majici istrčava iz mora, danas ima 60 godina i i dalje reklamira kupaće kostime.

View this post on Instagram

A post shared by Retroteka (@retroteka_)

Za mis Jugoslavije proglašena je 1982, a na takmičenju za mis sveta bila u top 15.

Bernarda Marovt, 1983.

Slovenka Bernarda Marovt ostala je upamćena i po lepoti i po provokativnim fotografijama objavljenim u magazinu „Start“ 1982. godine. Misica je postala godinu dana nakon tih slika, zbog kojih zatim nije uspela da osvoji titulu najlepše žene sveta na takmičenju u Londonu.

Suzana Žunić, 1988.

suzana žunić
Foto: Printscreen/YouTube

Uspešna slikarka Suzana Žunić pre 35 godina je osvajala svojom lepotom na području cele bivše Jugoslavije, te je 1988. godine proglašena i misicom bivše države. Lepa Splićanka imala je tada samo 17 godina. Bila je tiha patnja mnogim muškarcima, ali izabrala je jednog – fudbalera Igora Štimca.

Slavica Tripunović, 1991.

View this post on Instagram

A post shared by dejanbegovic (@dejanbegovic)

Slavica Tripunović bila je poslednja mis SFRJ.

Nakon toga napravila je pevačku karijeru pod umetničkim imenom Dajana, a poslednjih godina nije se eksponirala u javnosti – sve dok prošle godine nije bila upletena u aferu oko prostitucije.

Jelena Jakovljević Bin Drai, 1998.

Jelena Bin Drai Foto: Instagram/jelenabindrai

Jelena Jakovljević Bin Drai, rođena u mestu Žabalj 16. maja 1979, jedna je od najuspešnijih jugoslovenskih manekenki. Iza sebe ima nekoliko modnih titula od kojih su Mis Tinejdžer Jugoslavije, Mis Jugoslavije, Mis Fotogeničnosti i Mis Interneta. Jelena je nedugo posle osvojenih nagrada napustila svet modelinga. Danas živi u Dubaiju gde je 2013. godine dobila nagradu za najuspešniju poslovnu ženu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tijana Stajšić, 2001.

Foto: Instagram/tijanastajsic

Tijana Stajšić je srpska sportistkinja, bivša prvakinja Jugoslavije u karateu i Miss Jugoslavije 2002. godine.

Bila je prvakinja Jugoslavije u karateu i ima crni pojas. U Dubaiju i Turskoj se bavila manekenstvom. Slikala se za mnoge muške časopise od kojih je jedan CKM.

Kada je Jugoslaviju predstavljala na izboru za Miss sveta, zauzela je šesto mesto.

Sanja Papić, 2003.

Sanja Papić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sanja Papić je srpska manekenka i model i bivša Miss Srbije i Crne Gore koja je na izboru za Miss sveta 2003. godine proglašena trećom pratiljom, a na izboru za Mis Evrope drugom pratiljom.

Karijeru modela započela je sa 17 godina, a dve godine kasnije je izabrana da predstavlja tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, a kasnije Srbiju i Crnu Goru na najvećem svetskom izboru lepote. Na međunarodnom takmičenju lepote u Nigeriji osvojila je prvo mesto. To je privuklu pažnju čuvenog modnog dizajnera Roberta Kavalija, čija je muza bila dugi niz godina. Danas Sanja ima biznis u svetu tuzizma.

Milica Tepavac, 2011.

Na tradicionalnom izboru za Mis Srbije 2011. godine za najlepšu je izabrana Novosađanka Milica Tepavac.

Osim lepim licem i izvajanom figurom, Milica je osvojila mnoge svojom kovrdžavom kosom.

Andrijana Savić, 2019.

Foto: Instagram/andrijana___savi

Andrijana je 2019. proglašena najlepšom Srpkinjom, a zanimljivo je da je potom počela da radi u FK Crvena zvezda u PR službi.

Inače, ona prošle godine nije bila na finalu izbora za Miss sveta u Portoriku jer je, kako kaže, te godine organizacija bila vrlo specifična zbog situacije sa pandemijom.

Za Zadovoljnu je ranije rekla da joj je kruna otvorila mnoga vrata i da je i dalje studentkinja na dva fakulteta od kojih je jedan pokriven stipendijom, a svoju budućnost vidi u odnosima sa javnošću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram