Priča o najlepšoj Jugoslovenki – bajka završena tragedijom

Poznati 04. mar 202122:10 > 12. maj 2021 17:10
Nikica Marinović
Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

Život Nikice Marinović, ćerke ribara i domaćice, bio je pun uspona i padova. Pošto je 1966. godine ponela titulu jedne od najlepših na izboru za Mis sveta u Londonu, nastala je legenda po kojoj je takva lepotica bisernog tena i zlatnih uvojaka mogla da se rodi samo u morskoj peni i da ju je otac izvukao mrežom iz mora jedne olujne noći.

Nikica Marinović iz Rijeke dubrovačke je na izboru za Mis sveta osvojila senzacionalno drugo mesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Na izboru za mis Nikica se navodno našla slučajno. Tada je organizaciju za Mis Jugoslavije organizovao nedeljnik „Bazar“. Glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama i krenula je u potragu za anonimnim devojkama. Srela je Nikicu, koja je još uvek bila maloletna i pohađala je dubrovačku Ekonomsku školu.

Roditelji su jedva pustili da učestvuje. Priča se da joj je titula najlepše na svetu izmakla jer je došla iz zemlje komunističkog bloka.

Nikica Marinović
Foto: ÂTopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia

Pošto je stigla iz Londona, preselila se u Beograd. Pričalo se da je odbila slavnog fil­­mskog producenta Dina de Laurentisa, koji je hteo da je odvede u Holivud.

Zaljubila se u beogradskog književnika i reditelja Vuka Vuča s kojim je dobila sina Đorđa. Brak je trajao manje od pet godina, a posle razvoda je imala mnogo udvarača.

 

Drugi put je sudbonosno “da” rekla reditelju Zdravku Šotri, kojem je rodila sina Marka. Sa Šotrom je u braku ostala do 1980.

U Knez Mihailovoj je držala butik u koji su mnogi dolazili samo da bi je videli.

Onda se odjednom Nikici izgubio trag. Pričalo se da je patila od depresije, da se lečila u psihijatrijskim ustanovama i da je prekinula kontakte i sa najbližim prijateljima.

A onda u novembru 2008. se pojavila vest da je Mikica Marinović popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje.

Imala je 61 godinu i iza sebe nije ostavila ni pismo ni oproštajnu poruku.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram