„Hoće da se crkne“: Zgodna Beograđanka obućom sludela region

beograđanka nosi opanke
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ovih dana u Beogradu naoko uobičajena scena – čekajući među drugima zeleno svetlo za pešake na semaforu, stoji i jedna devojka. Vitka, duge kose u lepršavoj letnjoj haljini i – u opancima.

Društvenim mrežama uveliko se širi nesvakidašnja fotografija na kojoj zgodna Beograđanka šeta gradom u srpskoj tradicionalnoj obući. Iako po ulicama često vidimo krajnje neobične modne kombinacije, ovo se zaista ne viđa svaki dan. Zato je ova neznanka sasvim sludela mnoge, i kod nas i u regionu, i ko god je video fotografiju nije ostao ravnodušan.

Juče, kraljica u Beogradu.

Posted by Душан М. Бодирога-Боди on Уторак, 25. август 2020.

Većina je bila oduševljena, pa na društvenim mrežama pišu kako udobniju obuću, i to 100 odsto kožnu, nije mogla da nađe. Dive joj se i na smelosti i originalnosti, kažu i da izgledaju sasvim okej, kao sandale. Ima i onih duhovitih koji primećuju da je Stara planina stigla u Beograd. Ipak, neki tvrde da ovaj potez može biti i neobjašnjivi nagon da se bude drugačiji…

Ova fotografija je i raspevala neke, pa se među komentarima izdvajaju i stihovi:

„Opančići sitan vez

dođi, mala, al’ oprez

dođi, mala kad se smrkne

hoće da se crkne“

Pročitajte još:

Opanak je inače, laka seoska kožna obuća, koja se priteže oko nogu obično kaišićima. Na Balkanu je ima u raznim varijantama, od Makedonije, preko Bosne, Hrvatske i Crne Gore, a u Srbiji je to od davnina tradicionalna obuća i nacionalni simbol.

I iako je danas uglavnom nose ponegde u selima i u folklornim društvima, opanci se i te kako mogu uklopiti u moderan stajling. Osim ove devojke koja je to pokazala, nešto slično smo videli i pre par godina na Nedelji mode u Parizu.

Tada su veliku pažnju sveta mode privukle neobične patike koje su manekeni prošetali pistom – patike nalik na opanke.

Modna kuća Loewe predstavila je tada za proleće 2018. model sa špicastim i zavijenim vrhom koje podsećaju baš na opanke. Kreator Džonatan Anderson opisao ih je kao obuću za žene koje stalno putuju, a kao inspiracija poslužile su mu čizme koje nose muškarci u Meksiku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram