Hit biznis za 2020. godinu: Iznajmljivanje odeće preko neta

iznajmljivanje odeće
Foto: Jean Charles Vinaj / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Veb platforme za iznajmljivanje odeće ispostavile su se kao jedan od najunosnijih biznisa za 2020, zahvaljujući trendovima koji donose sve bolju osvešćenost o preteranom kupovanju, ali i - pandemiji koronavirusa.

Akcija je sledeća: Mnogo vam se sviđa neka haljina, već vidite sebe u njoj na nekoj velikoj i važnoj proslavi, ali nemate para da je kupite, ili čak i ako imate ne biste dali toliko za komad koji ćete nositi samo te večeri pa ko zna kad… Rešenje je da je iznajmite samo za tu priliku i za pristojnu, ali mnogo manju cifru nego kad biste je kupovali u radnji. To je posebno razrađen sistem kad su u pitanju venčanice, ali, čini se, sad se iznajmljuju i razne druge brendirane krpice.

Projekat „Rent the Runway“ donedavno je bila platforma za pozajmljivanje dizajnerske odeće za specijalne prilike, ali ova godina ju je vinula u sam vrh popularnosti modnih sajtova. Naime, ljudi više ne pozajmljuju samo svečanu odeću, već i onu za svakodnevne varijante. Projekat je već neko vreme hit u SAD i Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

Sve više korisnika ima i veb stranicu za pozajmljivanje odeće By Rotation, koju je krajem prošle godine pokrenula Ešita Kabra-Dejvis, da bi ove godine postala pravi supermarket poznatih brendova i hit komada, pri čemu se ni tamo ne kupuje već – iznajmljuje.

Broj korisnika je s 12.000 skočio na 25.000 za samo nekoliko meseci, a broj odevnih predmeta koji cirkulišu povećao se za 120 odsto – izjavila je Ešita Kabra-Dejvis.

I Saša Njuvol, suosnivačica platforme My Wardrobe HQ, izjavila je da je u poslednjih par meseci zabeležen rast broja dostupnih odevnih predmeta i modnih dodataka za 50 odsto, a uoči leta, i slavna robna kuća Selfridges predstavila je Project Earth, projekat za pozajmljivanje odeće poznatih brendova.

Pročitajte još:

U međuvremenu je nikla još gomila sličnih projekata, među njima i OnLoan, Endless Wardrobe, Devout te Rotaro, koji rade po sličnom sistemu.

Neke kompanije korisnicima daju mogućnost da se sami razmenjuju stvarima, a druge imaju odevne predmete koje im iznajmljuju, pa nakon upotrebe čiste i pripremaju za sledeću mušteriju, piše Guardian.

Svi zarađuju tako što naplaćuju određenu naknadu za iznajmljivanje, koja je znatno niža od cene komada. Obično se iznajmljuje na četiri dana, a ako se korisniku svidi odevni predmet, može ga i kupiti po dogovorenoj ceni, prenosi 24sata.hr.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram