Stvari na koje ne treba da bacate pare u second hand šopu

Foto: Constant Forme-Becherat / AFP / Profimedia

Poslednje tri godine second hand industrija odeće je rasla 21 put brže nego maloprodajna tržišta odeće. Stilisti su otkrili na šta ne treba bacati pare kada su polovni komadi u pitanju.

Profesionalni stilisti su za Insider upozorili na šta treba obratiti pažnju u second hand radnjama i šta bi trebalo izbeći prilikom kupovine.

Odeća koja mora dosta da se prepravlja

Osim što je važno da na forsirate komade koji vam ne odgovaraju, poput cipela koje su manje za pola broja i slično, tu su i stvari sa felerom, koje mogu da vam izgledaju odlično za prepravku. Posle dorade krojačice taj komad možda neće izgledati dobro kao original. Stilisti savetuju da pre kupovine razmislite o tome kolike će biti promene, kao i koliko će one koštati pa u skladu s tim procenite da li se isplati investirati, koliko god malo da košta.

Stvari s flekama

Ako je odevni komad na koji ste bacili oko flekav, velika je šansa da te fleke nećete moći da skinete. Stilisti savetuju kupcima da pomirišu odeću i da izbegavaju sve komade koji imaju mrlje ili loše mirišu, bez obzira na ubeiđivanje prodavačica da se to može lako skinuti.

Obuća koja mora da se popravlja

Polovne cipele kupujte isključivo ako je moguće promeniti uložak, prvenstveno iz higijenskih razloga. Cipele su dobra investicija samo u situacijama kada savršeno odgovaraju stopalu i kada se u njih može staviti novi uložak kako biste ih „osvežili“, prenosi net.hr. U suprotnom, preskočite kupovinu.

„Vintage“ komadi u koje niste sigurni

Prodavci na neke stvari često stave epitet „vintage“ i ljudi automatski kupuju samo zbog toga. Pre nego što investirate u dizajnerski komad, saznajte malo više o njemu da ne biste preplatili ili se osećali prevareno. Kako se kreću cene pojedinog komada uvek možete proveriti na eBayu ili sajtu TheRealReal.

Dizajnerski komadi sa sa nepravilnim dezenom i krivim šavovima

Dezeni i šavovi na dizajnerskoj odeći treba da budu pod konac jer je, u suprotnom, velika verovatnoća da je reč o jeftinoj kopiji, a platićete je više nego druge stvari u prodavnici. Uvek proverite kako izgleda original, od boje šavova do materijala, posebno ako se radi o „vintage“ komadu, kako biste videli koje su se boje i materijali tada koristili.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram