Godinu dana nisam koristila ni tečni šampon ni balzam – i neću više nikad

Foto: Instagram / jordieparkerr

Mislim da mi je kosa gušća i svilenkastija nego što je ikada bila.

Novinarka Džordan Parker Erb je za The Insider podelila svoje iskustvo korišćenja čvrstog umesto tečnog šampona, i to godinu dana. Ona tvrdi da joj kosa nikada nije bila lepša.

Iskustvo Džordan prenosimo u celosti.

„Pre nešto više od godinu dana prestala sam da koristim tečni šampon i balzam i prešla sam na čvrste šampone i regeneratore. U decembru mi je drugarica koju nisam videla mesecima uputila jedan od najvećih komplimenata koje sam ikada dobila: ‘Da li je tvoja kosa prava?’

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jordan Parker Erb (@jordieparkerr)

Kao neko kome je kosa rasla brzinom puža, bilo je uzbudljivo da me pitaju da li nosim ekstenzije. Ne samo da je to bila moja prava kosa, već je bila takva zbog dva proizvoda koja su postala moj sveti gral: čvrsti šampon i regenerator.

Nevoljno sam isprobala čvrste proizvode dok sam bila u poseti mojoj mami, koja je postala prava ekspertkinja za njih, nakon što ih je dobila kao božićni poklon od moje bake. Sada se nas tri kunemo u čvrste proizvode, uprkos tome što svaka od nas ima različite tipove kose.

Foto: MV Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom cele 2020. i 2021. godine, nosila sam bob frizuru. Tek sredinom 2021. godine donela sam odluku da puštam kosu, a nekoliko meseci nakon toga prešla sam na čvrsti šampon. Na moje iznenađenje, prilično sam brzo primetila razliku na kosi.

Sada, ispravljena, kosa mi je do laktova — rast koji pripisujem, barem delimično, korišćenju suvog šampona i regeneratora. Takođe mislim da mi je kosa gušća i svilenkastija nego što je ikada bila. Izbegavanje hemikalija mi nikada nije bio prioritet i uvek sam samo kupovala najjeftinije proizvode za pranje kose koje sam mogla da nađem u marketu.

Ali otkako sam kupila čvrste proizvode prvi put prošle godine, naučila sam više o parabenima — veštačkim hemikalijama koje se često nalaze u kozmetici — i promenila sam svoju perspektivu o tome šta tražim u proizvodima za kosu.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jordan Parker Erb (@jordieparkerr)

Pokušavam da perem kosu samo dva puta nedeljno, što znači da moram da ih kupujem samo na svakih šest ili sedam meseci — mnogo ređe nego kada sam koristila šampone i balzame u plastičnim flašama. Jedini problem je u tome što kada dođe do poslednjih nekoliko nedelja, čvrsti šamponi se raspadaju na sve manje i manje delove, što ih čini teškim, a na kraju i nemogućim za upotrebu.

Čvrsti šampon i regenerator možda nisu za svakoga, ali ne mislim da ću se ikada vratiti na tečne proizvode“, zaključuje Džordan.

***

BONUS VIDEO: Tretman lica korom banane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram