Dr Milutinović o najtraženijim estetskim zahvatima u Srbiji

stetske operacije
Foto: Inna Talan / Panthermedia / Profimedia

Koji estetski zahvati su trenutno najtraženiji, ali i šta treba da znaju oni koji bi da rade neku plastičnu intervenciju, za Zadovoljnu priča dr Dejan Milutinović, poznati estetski hirurg i jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti u našoj zemlji.

Manji nos, izraženije jagodice, punje usne, zategnuti kapci… estetska hirurgija cveta već decenijama, pa i kod nas mnoge žene požele da uspore tragove starenja. U moru tih manjih i većih zahvata dr Dejan Milutinović izdvaja one koji su trenutno najveći trend u Srbiji.

Parcijalni lifting lica

„U zavisnosti od godišnjeg doba pojedini zahvati se češće ili ređe primenjuju. Tako je sada popularan parcijalni face lifting koji može da podmladi lice, a rezultati mogu da traju do 10 godina. Intervencija može da se radi i u lokalnoj anesteziji i klijent posle dva sata može da ide kući“, kaže dr Milutinovć.

Naime, parcijalni ili takozvani mini face lifting podrazumeva korekciju, tj. zatezanje jednog dela lica, npr. zatezanje čela i obrva, slepoočnica, koje se neretko radi uz zatezanje kapaka, ili recimo zatezanje sednjeg dela lica ili vrata.

Cene zatezanja lica su šarene i sve zavisi od toga da li biste da radite deo lica ili celo lice ili možda i lice i vrat. Podizanje kapaka tako, recimo, košta od nekoliko stotina do oko 1.000 evra, zatezanje vrata košta oko 1.000 evra, dok kompletni face lifting – i čeoni i slepoočni deo i srednji deo lica i vrat – košta u proseku oko 3.000 evra.

Operacija nosa

Pored parcijalnog face liftinga, dr Milutinović kaže da je operacija nosa trenutno najtraženija estetska intervencija kod nas.

„Nos može da se radi kao klasična intervencija, operacija, a može i u lokalu nitima ili filerima.“

Da bi se postigao željeni efekat, operacija nosa podrazumeva intervenciju na hrskavici, kosti, koži, mišićima… Ipak, važno je znati da operacija nosa neretko nije samo estetski potez već je i rešnje za devijaciju nosa radi lakšeg disanja.
Otoci i modrice posle operacije obično nestaju posle nekoliko dana, a pacijent se kući pušta govoto odmah po zahvatu.
Cene se kreću okvirno od 2.000 do 2.500 evra.

Na prvom mestu stručnost

I ove i sve druge estetske zahvate, kao i manje intervencije, vrlo je važno da radi stručno lice.

„Najbolje je da ih rade doktori sa velikim iskustvom u toj oblasti – hirurzi plastičari, dermatolozi.“

Međutim, sve češće čujemo kako su žene doslovno upropašćene nakon neke esteteske intervencije, pre svega, jer su poverenje dale nestručnom licu, a uglavnom vođene neproverenom reklamom i nižim cenama. Zato se u srži priče o najpopularnijim estetskim zahvatima nalazi pitanje stručnosti.

„U poslednje vreme smo svedoci rijalitija života koji se najviše preslikao na polje estetske hirurgije, tj. estetskih intervencija. Svako ko iole gleda TV ili čita određene estetske časopise daje sebi za pravo da na drugima radi određene intervencije, a to su neretko kozmetički saloni, stanovi, kafići… A stručnost i iskustvo su jako bitni jer se samo zajedničkim razgovorom sa klijentom dolazi se rezultata. I često su tu nemogući zahtevi, ali zato smo tu mi da kažemo stop“, napominje dr Milutnović.

On ističe i da se jasno zna ko zapravo može da radi estetske operacije.

„Po zakonu se zna da te vrste intervencija mogu da se izvode samo u medicinskim ustanovama kao što su lekarske ordinacije, klinike… Ali dsešava se da mi koji smo to najviše izučavali i kojima u nazivu piše – specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, sa specijalizacijom pet godina – najmanje se pitamo. I onda se desi da zahvate rade rendgenolozi, fizijatri, kardiolozi, stomatolozi, veterinari…“, upozorava dr Milutinović.

Zato svi oni koji bi da urade neku bjuti korekciju umesto o trendovima prvo treba da misle o sigurnosti.

„To je lajt motiv plastičnih hirurga, recimo, u Americi – da vam neko svojim iskustvom i znanjem garantuje dobre efekte intervencije. Kod nas je najbitnije lažno reklamiranje i zavođenje klijenata. A greške se teško ispravljaju, nekada je to nemoguće.“

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram