Doktorka za kosu objašnjava kad treba menjati šampon

Moda i lepota 02. okt 202007:23 > 11. maj 2021 12:11
Šampon
Foto: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Simpatične bočice na rafovima, razni mirisi i teksture, brojni brendovi, pa malo-malo kupiš nov šampon. Dr Gorana Kuka Epstin za portal Nova.rs priča koliko često zapravo treba da menjamo šampon i zašto je to važno znati.

„Jedan isti šampon treba koristiti u kontinuitetu dve do tri godine. Razlog je što koži glave treba vremena da se navikne na sastojke šampona. Ljudi često menjaju šampon misleći – nije mi dobar ovaj, nije mi dobar onaj, a kosi treba da se navikne i na pozitivne efekte šampona“, ističe dr Gorana Kuka Epstin, specijalista plastične i estetske hirurgije i triholog, tj. stručnjak za dlaku.

Posted by Hair Center Serbia – Dr. Gorana Kuka on Уторак, 16. фебруар 2016.

Ona kaže i šta sa sobom nosi često menjanje šampona.

Pročitajte još:

„Koža se tako iritira, vi joj stalno dajete neke nove sastojke i ona se stalno iznova privikava na njih. Rezultat može da bude perut, ali i crvenilo, iritacija kože glave, pa čak i opadanje kose ukoliko ste alergični na neke od tih sastojaka“, upozorava naša sagovornica

A kako izabrati dobar šampon, šta on treba da sadrži, a koje sastojke treba izbegavati?

„Najbolji su takozvani prirodni šamponi, dakle dobro je da sadrže vitamine koji su neophodni za pravilan rast kose, recimo, cink, biotin, amino-kiseline, npr. leutin. S druge strane, izbegavajte parabene, sulfate, amonijak, što važi i za farbe za kosu“, zaključuje dr Gorana Kuka Epstin.

Zato pametno birajte šampon, dajte mu šansu i budite strpljivi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram