Detaljan vodič za negu i zaštitu kose, kože i noktiju pre i posle kupanja na bazenu

Foto: Ty Milford / DesignPics / Profimedia

Uz dobru i pametnu zaštitu kupanje na bazenu će vam doneti samo zabavu i uživanje! 

Polako počinje sezona brčkanja na bazenima – našem jedinom utočištu od letnjih vrućina u gradu. Znamo da jedva čekate da obučete svoj novi kupaći kostim, ponesete peškir i omiljenu knjigu i uputite se na obližnji bazen, ali pre nego što to učinite razmislite šta hlor i ostale hemikalije iz vode čine vašoj kosi, koži, noktima…

Ne kažemo da treba da prestanete da idete na bazen, ali je jako bitno da naučite kako da zaštite telo od negativnog dejstva koje pravi hlorisana voda.

Kosa

Foto: Credit line: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia

PRE kupanja – Pripadnice lepšeg pola farbane u plavo, a pogovoto one blajhane, gledaju na bazensku vodu kao na istinskog neprijatelja. Kombinacija hlora i bakra u vodi bazena lako mogu vašu divnu kosu da oboje u zeleno! Lude boje kose su ponovo u modi, pastelne pogotovo, ali sigurni smo da čudovišna zelena, sa kojom možete da završite nakon kupanja u bazenu, nije vaša želja! Da biste ipak uživale u letnjem brčkanju, potrudite se da zaštitie kosu od hemikalija u vodi. Pre nego što se bućnete pokvastite kosu pod tušem, dobro je ocedite, pa od korena do krajeva nanesite balzam koji se ne ispira.

Ipak, najbolji način da zaštitite kosu od hlora jeste da nosite kapu za plivanje. Ako niste baš veliki fan nje, pogotovo napolju pod vrelim suncem, a ne planirate da ronite – što takođe preporučujemo – jednostavno kosu uvrnite u visoku punđu i zakačite visoko na potiljku kako ne bi dolazila u kontakt sa vodom.

Zaštitu od hlora bi trebalo da primenjujete i vi koje imate tamnije nijanse kose jer hlor šteti svakog kosi – bez obzira da li je farbana ili ne!

NAKON kupanja – Nakon svakog kupanja u bazenu obavezno se istuširajte kako biste uklonile ostatke hlora sa tela, a dobro isperite i kosu, čak iako ne koristite šampon, pa je nakon ceđenja naprskajte sprejom za zaštitu od sunca, a krajeve možete namazati nekim hranljivim ulje – maslinovo ili kokosovo.

Kada dođete kući kosu temeljno operite šamponom za dubinsko pranje, a preporučujemo da tokom poslednjeg ispiranja u vodu dodate i jabukovo sirće. Ovo će garantovati da ste uklonile sve ostatke hemikalija sa vlasi. Ukoliko je došlo do promene boje kose, u vodu razmutite nekoliko tableta spirina i potopite kosu u ovu mešavinu, pa je njom i isperite. Ovo će pomoći da se ukloni zeleni odsjaj iz kose. Nakon pranja na kosu nanesite hrnaljivu masku i ostavite da deluje bar sat vremena. Ona će nahraniti kosu koju je hlor isušio. Nakon toga kosa će biti kao nova!

Koža

Foto: Credit line: Jacques Alexandre / Alexandre Jacques / Profimedia

PRE kupanja – Kao i kosa i koža je izložena negativnom dejstvu hemikalija iz bazenske vode, zato je jako bitno da i nju zaštite. Prvi savet podrazumeva tuširanje PRE kupanja u bezanu. Zvući neobično? Onaj znak na ulasku o obaveznom tuširanju pre ulaska u vodu stoji tu prvenstveno zbog higijene, ali će vam tuširanje pre kupanja pomoći i da zaštite kosu i kožu od hlora! Kako? Koža i kosa se ponašaju kao sunđeri, pogotovo tokom vrelih letnjih dana, i zato je bolje da upiju čistu vodu sa česme nego hlorisanu iz bazena. Takođe, tuširanjem ćete sprati znoj, a amonijak iz znoja u kontaktu sa hemikalijama iz bazena stvara reakciju koja izaziva promenu boje kose i isušivanje kože! Dakle, obavezno tuširanje pre ulaska u bazen!

Takođe u zaštiti kože će vam pomoći vodootporne kreme sa zaštitnim faktorom. Osim što vas štiti od negativnog UV zračenja, krema na koži stvara i barijeru koja ne dopušta hemikalijama da dođu u kontakt sa kožom. Kremu mažite svaki put kada izađete iz bazena i istuširate se. Ona će uz svu zaštitu koju pruža podariti koži i hidrataciju neophodnu u danima koje provodite izloženi suncu i bazenskoj vodi. Takođe, i kokosovo ulje će biti odlična zaštita od hlora, jer čuva prirodne kiseline kože i stvara dodatni sloj zaštite od spoljašnjih uticaja.

NAKON kupanja – Kao što smo rekli, nakon svakog kupanja u bazenu, obavezno treba da se istuširate i tokom tuširanja dobro istrljate kožu. Ne morate koristiti kupke, čista voda će biti dovoljna. Nakon toga posušite kožu i namažite kremom sa zaštitnim faktorom.

Takođe možete iskoristiti i fantastična svojstva vitamina C čija hemijska struktura neutralište hlor i hemikalije iz bazenske vode. Pomešajte 1 kašiku vitamina C u prahu sa 2 šolje destilovane vode i sipajte tečnost u bočicu sa pumpicom. Prskajte tečnost na kožu i kosu posle svakog tuširanja na bazenu. Ova tečnost će ukloniti 90% ostatak hlora sa kože!

Kada dođete kući tuširanje uz korišćenje kupke ili sapuna je obavezno. Nemojte se tuširati previše vrućom vodom jer para utiče na intenzivnije prodirane hlora i drugih hemikalija u ćelije kože. Spustite temperaturu vode da bude hladnjikava ili bar mlaka. Nakon toga celo telo namažite hranljivim mlekom ili losionom ili specijalizovanim proizvodima za negu posle sunčanja koja hidriraju ćelije i vraćaju koži elastičnost.

Oči

PRE kupanja – Da li ste znali da pod dejstvom sunčevih zraka i oči mogu da ,,izgore“! Zato je neophodno da nosite naočare za sunce sa KVALITETNIM staklima. Jeftine varijante mogu biti samo dobar modni detalj. Takođe, uvek nosite i šešire ili kačkete koji će zaklanjati oči od sunca. Što se tiče kupanja, nedavna istraživanja su dokazala da crvenilo očiju nakon ronjenja ne izaziva hlor u vodi, već prljavština, znoj i kozmetički proizvodi koji spadaju sa tela mešaju se sa vodom. Zato nemojte gledati dok ronite ili bar koristite naočare za ronjenje. Tako ćete izbeći iritacije, koje mogu dovesti i do ozbiljnijih problema kao što su različite infekcije sluzokože oka.

NAKON kupanja – Nakon kupanja obavezno umijte lice čistom vodom držeći oči otvorene, a zatim nanesite zaštitne kapi koje će negovati sluzokožu očiju.

Nokti

Foto:Nickolay Adamiuk / Alamy / Alamy / Profimedia

PRE kupanja – Hlor i druge hemikalije iz vode utiču i na slabljenje noktiju. Oni počinju da se listaju, slabe i pucaju i zato je neophodno da ih zaštite. Pre odlaska na bazen uradite temeljan pedkir i namažite nokte sa minimum dva sloja zaštitnog laka. Ponesite aceton i vatu, kao i lak sa sobom na bazen kako biste mogle da dodate sloj ukoliko primetite da je lak spao. Ukoliko imate sveže ranice na stopalima trebalo bi da izbegavate kupanje dok ne zarastu ili se bar ne stvori krasta.

POSLE kupanja – Skinite ostatke zaštitnog laka, temeljno očistite stopala i regiju oko i ispod noktiju. Namažite ih hranljivom kremom, pa kada se upije namažite novi sloj laka za nokte, prenosi mogujatosama.

***

Bonus video: Nail Masterclass – Hilton

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram