Zaštita na prvom mestu: Značaj kreme za sunčanje za očuvanje zdravlja kože

Foto:Shutterstock

UV zraci sunca predstavljaju stalnu pretnju za našu kožu. Dok uživamo na suncu, ti zraci mogu prouzrokovati opekotine, prerano starenje kože, pa čak i ozbiljne bolesti kao što je rak kože. Zato je izuzetno važno da zaštitimo svoju kožu od sunčevih zraka, a jedan od najefikasnijih načina za to je korišćenje kreme za sunčanje.

Krema za sunčanje je proizvod koji se nanosi na kožu kako bi je zaštitio od štetnih UV zraka. Sastoji se od hemijskih i/ili mineralnih filtera koji apsorbuju ili odbijaju sunčeve zrake. Kada je pravilno primenjena, krema za sunčanje stvara zaštitni sloj na koži koji sprečava prodor UV zraka i smanjuje rizik od opekotina, crvenila i drugih negativnih efekata sunčevog zračenja.

Pre svega očuvanje zdravlja

Postoji nekoliko ključnih razloga zbog kojih je krema za sunčanje neophodna za očuvanje zdravlja kože. Prvo i najvažnije, ona pomaže u sprečavanju opekotina od sunca. Opekotine mogu biti veoma bolne, neprijatne i mogu oštetiti kožu na dugoročnoj osnovi. Korišćenje kreme za sunčanje pruža zaštitu od opekotina i pomaže u održavanju kože zdravom.

Drugo, krema za sunčanje pomaže u prevenciji preranog starenja kože. UV zraci sunca mogu izazvati pojavu bora, tamnih fleka i opuštenu kožu. Redovna upotreba kreme za sunčanje može smanjiti ove efekte i očuvati mladolik izgled kože.

Treće, krema za sunčanje igra ključnu ulogu u prevenciji razvoja raka kože. Prekomerna izloženost UV zracima jedan je od glavnih faktora rizika za rak kože. Kada koristimo kremu za sunčanje sa adekvatnim faktorom zaštite od sunca (SPF), smanjujemo štetu koju sunčevi zraci mogu naneti na našu kožu i smanjujemo rizik od raka kože.

Da bismo u potpunosti iskoristili prednosti kreme za sunčanje, važno je pravilno je koristiti. Nanesite je obilno na sve delove kože koji će biti izloženi suncu najmanje 15 do 30 minuta pre izlaganja.

Na vreme je nanesite na kožu

Takođe je važno redovno nanositi kremu za sunčanje tokom boravka na suncu, posebno nakon plivanja ili znojenja, kako biste održali efikasnost zaštite. Preporučuje se nanošenje kreme svaka dva sata ili češće ukoliko ste dugo izloženi suncu.

Kada birate kremu za sunčanje, važno je obratiti pažnju na faktor zaštite od sunca (SPF). Visok SPF pruža veću zaštitu od UV zraka, ali ne znači da možete duže ostajati na suncu bez nanošenja nove količine kreme. Obratite pažnju i na tip kreme za sunčanje – postoje kreme namenjene za različite tipove kože, uključujući i one sa osetljivom ili masnom kožom. Takođe, uvek je savet birati kreme za sunčanje na akcijama kojih uvek ima tokom sezone.

Takođe, imajte na umu da sunčeve zrake mogu biti štetne i tokom oblačnih dana, tako da je preporučljivo koristiti kremu za sunčanje i tada kako biste se adekvatno zaštitili.

Birajte period dana kada ste izloženi Suncu

Važno je naglasiti da je krema za sunčanje samo jedan deo ukupne zaštite od sunca. Osim kreme, preporučuje se nošenje zaštitne odeće, šešira i sunčanih naočara, kao i izbegavanje izlaganja sunčevim zracima u najintenzivnijem periodu dana, obično između 10 časova ujutru i 4 popodne.

Sada kada ste svesni značaja kreme za sunčanje za očuvanje zdravlja kože, nema izgovora da je ne koristite. Bez obzira na vašu dob ili tip kože, kreme za sunčanje su ključni saveznik u očuvanju lepe i zdrave kože., a ako u to niste sigurni, pitajte za savet farmaceuta u obližnjoj apoteci.

Redovno korišćenje kreme za sunčanje ne samo da će zaštititi vašu kožu od štetnih sunčevih zraka, već će i omogućiti da uživate u suncu bez brige o neželjenim posledicama.

Zato sledeći put kada se pripremate za izlazak na sunce, ne zaboravite da stavite zaštitu na prvom mjesto – nanesite kremu za sunčanje i uživajte u suncu na siguran i odgovoran način. Vaša koža će vam biti zahvalna!