Kremom za sunčanje je mazala lice, ne i vrat – ovo su rezultati posle 40 godina

Foto: Sunčanje, Credit line: john norman / Alamy / Profimedia

Kremu za sunčanje je koristila samo na licu, posle 40 godina videla je ogromnu razliku.

Više od četrdeset godina jedna 92-godišnja žena koristila je kremu sa zaštitnim faktorom samo na licu, vrat je zanemarivala. Koliko je štetno izlaganje suncu bez krema sa zaštitnim faktorom, najbolje možemo da vidimo na njenoj fotografiji.

Njena fotografija se nedavno našla na Tviteru, a na njoj se jasno vidi razlika kože na mestima gde je pomenuta žena koristila kremu, a gde nije. Dok je koža lica čista, sa vidiljivim borama, koža vrata je mnogo više naborana, sa velikim flekama i mladežima.

Fotografija je prvobitno objavljena u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju u oktobru 2021. kao deo izveštaja o raku kože i starenju, kao primer efekata zaštite od sunca.

Podsetimo, UV zračenje je nevidljivi oblik zračenja sunca ili veštačkih izvora poput solarijuma, koje može da ošteti ćelije kože i izazove nepovratnu promenu boje kože i pojavu bora. Izlaganje UV zračenju je takođe najčešći uzrok raka kože.

Dermatolozi često ističu veliki značaj krema za sunčanje, jer je UV zračenje prisutno čak i tokom zime i kada je oblačno, samo u manjim količinama. Zato ne zaboravite da namažete lice i vrat, kao i ostale izložene delove kože svaki dan u godini kad izlazite napolje.

***
BONUS VIDEO: Zdravo Sunčanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram