Dermatolozi: Krema za sunčanje obavezno i u karantinu

Moda i lepota 09. apr 202016:15 > 11. maj 2021 12:12
Sunčanje u karantinu
Sunčanje u karantinu; Foto: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako prenose strani sajtovi, prodaja sredstava za zaštitu od štetnih sunčevih zraka je opala, što je i logično s obzirom na to da smo zatvoreni u kuće. Ipak, dermatolozi kažu da pravimo veliku grešku.

Sajt Fashionista piše da je u SAD usled pandemije i izolacije, u drugoj nedelji marta prodaja zaštitnih krema sa zaštitnim faktorom pala za 17 odsto, a tu je i tendencija daljeg pada. To nas i nije iznenadilo. Sedimo kod kuće u izolaciji i ono što nam najviše fali je upravo sunce. Pa, od čega onda da se štitimo?

Dermatolozi kažu da prestanak korišćenja zaštitnih krema može da ima samo negativne posledice na izgled i zdravlje naše kože. Baš zbog činjenice da se manje izlažemo suncu, u trenutku kada izađemo napolje, makar samo do prodavnice ili dok sedimo na sunčanoj terasi i pored prozora, izlažemo se riziku. Naše lice ne zna da li smo u izolaciji ili nismo, već samo oseća sunčeve zrake.

Pročitajte još:

Zapamtite da sunčevim zracima nisu potrebni sati da bi uzrokovali iritaciju i da bi lice pocrvenelo. UVB zraci direktno oštećuju DNK u našoj koži i povezani su s najčešćim vrstama raka kože. Stakla odbijaju tu vrstu zraka, ali oni drugi – UVA prolaze i kroz prozor.

„UVA zraci prolaze kroz staklo, pa ako vaša soba ima prozor, važno je da nosite kremu sa zaštitnim faktorom i kada ste unutra. UVA zraci se uglavnom povezuju sa starenjem ćelija kože što je uzrok pojave bora, fleka i ostalih znakova oštećenja od sunca“, kaže dermatološkinja iz Njujorka Hedli King koja objašnjava da UVA zraka ima tokom cele godine, čak i kada je oblačno.