Četiri greške koje žene najčešće prave sa svojom kosom

kosa
Foto: Nikki Court / Alamy / Alamy / Profimedia

Za gustu, bujnu i negovanu kosu ne morate da budete ekspert u ovoj oblasti. Naravno, redovan odlazak kod frizera i skraćivanje krajeva se podrazumeva. Ipak, najčešće greške u vezi sa kosom pravimo upravo kod kuće. Zato je dobor znati na koje stvari treba obratiti pažnju kako biste sprečili oštećenje kose.

Nepravilno pranje kose

Da li mislite da je vaša kosa beživotna čak i nakon detaljne nege šamponom, balzamom ili, čak, i nakon dodatne ishrane iznutra uz pomoć vitamina? U ovom slučaju, tehnika pranja kose, koja je slabi, može biti neprikladno odabrana. Pranje kose ne bi trebalo da bude samo mehanički ritual. Zato obratite pažnju na sledeće stvari:

Ne perite kosu prečesto, jer to može da je isuši i ošteti.

Perite je na svaka tri dana – na taj način kosa dobija vremena da se regeneriše i na njoj se tako stvara prirodni filter.

Za kosu koristite samo mlaku vodu – topli tuš oduzima kosi sjaj, slabi koren i povećava lomljivost kose.

Stilizovanje kose

Ukoliko želite da za neki svečani događaj postignete zalizani izgled svoje kose, to znači da na nju morate da nanesete puno proizvoda za stilizovanje, što se može jako negativno odraziti na sam kvalitet kose. Naime, ako je folikul dlake začepljen i cela kosa je začepljena (na primer lakom za kosu, suvim šamponom ili gelom). Osim toga, u ovom slučaju zaboravite na termičko oblikovanje kose jer ovi proizvodi sadrže sastojke koji nisu pogodni za upotrebu u kombinaciji sa fenom ili peglom za kosu.

Mehanički razarači

Svako od nas želi da ima sjajnu, gustu i zdravu kosu. Ipak, pored lepe, puštene kose, često želimo i da nam kosa bude zavezana i uredno pokupljena u punđu, pletenicu ili neku drugu frizuru. Da bismo to postigli, potrebni su nam razni stilski „dodaci” poput gumica ili traka za kosu.

No, da li ste znali da oni takođe predstavljaju veliku opasnost za lepu i dugu kosu? Ako žudite za jakom, zdravom i sjajnom kosom koja se neće lomiti i koja će ostati netaknuta u pletenici, birajte gumice od svile! Njena 100% prirodna vlakna sadrže aminokiseline koje štite i neguju kosu, pa je zato jako dobro da i vaša jastučnica bude od ovog materijala, piše City Magazine.

Neadekvatna ishrana kose

Da li smatrate da svom telu obezbeđujete sve što mu je potrebno? Da li se dovoljno krećete? Da li se hranite zdravo? Pored svega ovoga, ono što je jako bitno za zdravu kosu jeste da u svoju ishranu uvrstite što više namirnica koje su bogate cinkom, magnezijumom i nezamenljivim biotinom. Oni se u malim količinama nalaze u mnogim namirnicama (kao što su jagode, bademi, goveđa džigerica, grašak), ali da biste obezbedili dovoljnu količinu vašoj kosi, morali biste da ih konzumirate u ogromnim količinama. Zato je često potrebno da u svoju ishranu uvrstite i suplemente koji će vašoj kosi pružiti dovoljno hranljivih materija i omogućiti joj sjaj, jačinu i rast.

BONUS VIDEO: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram