Hit caka luks stana od 30 kvadrata u Kneza Miloša

Foto:Privatna arhiva/arhitekta Milica Prlainović

Uz pomoć arhitektkinje Milice Prlainović zavirili smo u studio u kompleksu Kneza Miloša Residence. Ona za Zadovoljnu otkriva šta sve može da stane u prostor od oko 30 kvadrata i kako je najbolje dizajnirati tako mali stan.

Za početak Milica kaže da je prilikom rada na projektu bilo važno definisati prostor tako da postoje celine, ali da one ne smanjuju dodatno sam prostor koji je dovoljno mali – cela površina je 32 m2. Od toga je 4,5 m2 kupatilo, koje je inače tipsko za ceo objekat, te nije ulazilo u njen rad.

Foto:Privatna arhiva/arhitekta Milica Prlainović

A kome je ovakav stan namenjen?

„Studio je namenjen za jednu do dve osobe koje mogu da prave obroke kod kuće i svesni su da, ukoliko imaju goste, prostor bi trebalo da bude uredan. To se često zaboravi i u većim prostorima, a kod ovako malih treba voditi posebno računa“, napominje arhitektkinja Milica Prlainović.

Kaže i kako je njoj kao projektantu bilo važno da pronađe šta je to što će biti glavni detalj, čemu će se dati akcenat, a da sve ostalo upotpunjuje prostor, kako vizuelno tako i funkcionalno.

Foto:Privatna arhiva/arhitekta Milica Prlainović

Tamnoplava kuhinja

„U ovom slučaju je to tamnoplava boja kuhinje. Iako postoji mišljenje da se u manjim prostorima uvode isključivo svetli tonovi, smatram da to nije nužno i da se uvođenjem jače boje, bilo u vidu cele kuhinje, ili ormana, ili garniture, prostor čini mnogo interesantnijim i momentalno dopadljivim.“

Milica kaže i da svi znamo da je neophodno da imamo dosta prostora za odlaganje, a u malim stanovima je prava umetnost to i omogućiti.

„Pored ormana koji se nalazi  u hodniku, u koji se pakuju koferi, odeća, centralni bojler i cipelarnik, dodatni prostor su police koje su ispod kreveta, a svaka stepenica je ujedno i fijoka za odlaganje. Kuhinji sam dodala i gornje elemente, a prostor radne površine je povećan postavljanjem duple indukcione ploče umesto standardne sa četiri ploče, što je dodatnih 30 cm.“

Foto:Privatna arhiva/arhitekta Milica Prlainović

Milica se polužila još nekim trikovima kako bi se dobio dodatni prostor.

„U nastavku garniture postavljanjem konzolnog stola dobili smo i mali radni kutak koji je na nivou hotelskog. Velikim ogledalom smo omogućili da se prostor vizuelno proširi, a i da se korisnici stana pogledaju u celosti jer je to jedini zid koji nam je skoro ceo slobodan.“

Bilo je potrebno i podeliti zone za spavanje i dnevni boravak. Za to se MIlica poslužila hit cakom – pregradnim paravanom, ali ne običnim.

„Podela između kreveta koji je zapravo spavaći blok i dnevnog/radnog dela je paravan od hrastovog furnira sa staklom koji sam dodatno utoplila prozračnim zavesama i draperom.“

Dimenzije nameštaja

Milica priča i kako je u malim stanovima najvažnije voditi računa o dimenzijama nameštaja koji se uzima kako bi stan delovao prostranije, ali i da bi sve neophodno stalo u njega.

„Predlažem da se koncentrišete na ugaonu garnituru ili garnituru uz fotelje koje ne bi trebalo da budu masivne, već sa drvenim ili metalnim nogarima kako bi se ispod njih video pod. Tepisi ne bi trebalo da budu preveliki jer ćete imati utisak kao da vam je prostor pokriven. Što se svetla tiče, ne treba birati glomazne lustere, već uvesti rasvetu koja se pali različitim intenzitetima. Takođe, neophodno je da ceo prostor bude dobro osvetljen čak iako nije neophodno da sva svetla budu uvek upaljena.“

Milica priča i koja pravila u vezi s bojama su ključna, ali i koliko su važni detalji.

„Birajte svetle boje, uz obaveznu jednu primarnu. Možete da kombinujete nijanse, ali ne više od jedne boje. Preporučljive su i tkanine koje su lagane, a mogu biti u slojevima, bilo da se radi o prekrivačima na krevetu i posteljini ili zavesama i draperima. Važna je i sitna dekoracija kao što su slike u sličnim ramovima ili dekorativni jastuci na krevetu i garnituri. Sve mora biti umereno u veličini i prvenstveno treba misliti o funkcionalnosti, a onda o estetici“, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram