Seks saveti za žene iz 19. veka: Dva puta nedeljno je dosta

Foto:Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Knjiga iz devetnaestog veka "Uputstva i saveti za mladu nevestu" (Instruction and advice for the young bride), autorke Rut Smiters, danas je mnogima smešna, ali je u to vreme predstavljala svojevrsni vodič za ljubavni život mladih žena.

U ovom delu iz 1894. muškarci su prikazani kao predatori, a žene kao neiskvarena bića koja moraju da nauče kako da odbijaju stalne muške napade. Kako bi zadržale muškarca i osigurale svoju budućnost, ženama se pre svega savetuje da „moraju izdržati“, prenosi sajt 24sata.hr.

Seks dva puta nedeljno u početku braka sasvim je dovoljan, a na ženi je da se potrudi da tu brojku vremenom smanji. To može da izvede glumljenjem glavobolje ili neke bolesti, a može i da se i pravi da spava dubokim snom.

Ukoliko muškarac želi da je poljubi u usta, svakako bi bilo poželjno da okrene glavu tako da mu usne završe na njezom obrazu. Dobra prepreka je i započinjanje svađe sat vremena pre mogućeg snošaja. To će ga sigurno ohladiti.

Muškarca, po ovoj knjizi, ne bi trebalo ohrabrivati za seks, jer bi oni želeli da ga praktikuju svakog dana. Autorka takođe upozorava žene da su muškarci „po prirodi perverzni“ i svakakve ideje im mogu pasti na pamet. Žene bi posebno trebalo da budu oprezne kad se radi o „abnormalnim pozama“ i „korišćenju usta na raznim delovima tela“.

Rut napominje da su golotinja, priče o seksu, gledanje fotografija i crteža koji prikazuju ili sugerišu seks „odvratne navike koje će muškarac verovatno steći ako mu je to dopušteno“.

A ako do seksa već dođe, žene bi trebalo da pripaze da to rade u mraku. Uz to, dobro bi bilo da nose debele spavaćice koje ne skidaju sa sebe. Važno je i pre i tokom samog čina „mirovati što je više moguće“ i ne ohrabrivati muškarca još više. Savet je ženama da ne pomažu suprugu da dođe do kreveta po mraku jer „uz malo sreće, može pasti i povrediti se, a to je dobar izgovor da seksa ne bude“. No, ukoliko ipak uspe i pokuša da se zavuče pod njenu spavaćicu, jedan od izgovora bi mogao biti da hitno mora u toalet.

Napominje se i kako pametne žene moraju same da usavršavaju metode odbijanja i obeshrabrivanja supruga od seksa.

„Do pete godine braka taj ‘nemili događaj’ treba svesti na jednom mesečno, a do desete godišnjice bi većina žena trebalo da uspe u tome da seks potpuno izbaciti iz spavaće sobe. Do tada većina venčanih parova već ima decu i nema više potrebe za tim“, piše Smiters, inače supruga sveštenika.

Šta kažete na to?