Tabu o kom i žene šapuću: Seks u menopauzi

Ljubav i seks 03. jul 202122:03 > 06. jul 2021 15:39
Gvinet Paltrou
Foto: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Tabu tema je da li seks tokom menopauze može biti uzbudljiv i dobar kao i onaj pre nje? Kada stupe u menopauzu i postmenopauzu žene vrlo često misle da se sve, pa i seksualni život - drastično menja. Da to ne mora da bude tako objašnjava dr Slavica Vasiljević.

Brojne su promene koje se nastupaju u ženskom telu tokom i nakon menopauze, a ova faza u životu žena utiče i na seksualni nagon.

„Do promena dolazi zbog naglog opadanja estrogena i testosterona nakon reproduktivnog perioda života. Žene u menopauzi i postmenopauzi primećuju da im potreba za seksualnim odnosima više nije ista. Zato je vrlo važno posvetiti i psihološku pažnju pacijentkinjama, jer mnogi problemi idu upravo iz glave”, kaže dr Slavica Vasiljević.

Doktorka naglašava da u praksi primećuje da su nagon i želja za odnosima povezani i sa emotivnim stanjem pacijentkinje.

„Mnoge žene, iako starije, imaju savršen seksualni život, zaista. Čak imaju i jake orgazme u 60-im i 70-im godinama”, ističe dr Vasiljević.

Ukoliko osete bol žene se uplaše i povuku, i tako stvore sebi blokadu. Zato je važan razgovor sa partnerom, ništa ne sme da bude tabu. I postepeno opuštanje pri seksualnom odnosu. Naravno, ukoliko se bavite same sobom, savet doktorke je da polako učite šta vam odgovara i šta vam se dopada.

Vežbajte!

Metabolizam se znatno usporava u ovoj fazi života, tako da je fizička aktivnost vrlo važna, makar jedna šetnja dnevno. Izbegavajte ugljene hidrate i jelo bazirajte najviše na voću i povrću. Obroci moraju biti redovni zbog insulina.

Takođe, smanjuje se količina kolagena, te dolazi do promena u elastičnosti zidova vagine, tako da su bol i peckanje normalna pojava. Razgovarajte sa svojim ginekologom, svaka žena ima različite probleme ili pitanja. Tako – ukoliko se javlja problem sa vaginalnom sluznicom, često je rešiv lubrikantima i vaginaletama na biljnoj bazi.

„Preporučujem korišćenje što neutralnijih lubrikanata poput vazelina ili vazelina sa nevenom tokom seksualnog odnosa. Pavlovićeva mast se pokazala vrlo efikasnom ukoliko se nanosi nakon tuširanja. Naravno, postoje i razni tretmani, poput rejuvenacije vagine, koji mogu da pomognu, ukoliko za to ima potrebe.” kaže doktorka.

Da li je moguće imati kvalitetan seksualni život u menopauzi? Naravno! Može biti i bolji nego pre. Važno je samo da ne zapostavljate ni sebe ni svoju seksualnost.

Mnoge javne ličnosti poput Gvinet Patrou, Mišel Obama, Opre Vinfri i Vupi Goldberg javno pričaju o menopauzi i poteškoćama na koje su naišle, tako podstičući i nas učinimo isto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Bonus video: