Šta na tvom telu šalje signal kakav si u krevetu

En Hetavej
Foto: Wiese/face to face / Face to Face / Profimedia

Seksualnost je večno zanimljiva tema, puna iznenađenja. Iako se na osnovu našeg izgleda ne može zaključiti ništa o afinitetima u krevetu, postoje neke zanimljive činjenice koje povezuju naša tela i seksualno ponašanje.

Tokom polnog odnosa naš mozak luči oksitocin, poznat i kao hormon bliskosti, piše Gloria.hr. On nas čini punim poverenja i sklonim nežnostima.

Žene luče više tog hormona pa je verovatnije da će im nakon seksa nivo opreza pasti i da će se zaljubiti.

Seksološkinja Kejt Tejlor kaže da i muškarci luče oksitocin tokom seksa, ali drugi hormoni, poput testosterona, mogu da umanje njegov učinak i zbog toga žene osećaju osam puta veću povezanost s partnerom nakon seksa nego muškarci.

Stomak

Dve od tri žene kažu da su sklonije seksu nakon obroka pripremljenog kod kuće, pokazalo je jedno istraživanje, dok je drugo, objavljeno u časopisu Appetite, otkrilo da su žene spremnije odgovoriti na seksualne nadražaje nakon jela nego pre jela.

Jedno tursko istraživanje je pokazalo da muškarci s stomačićem u proseku „traju” u krevetu 7 minuta i 18 sekundi, što je mnogo više od 2 minuta koliko izdrže mršavi muškarci. Naime, pivski i razni drugi oblici stomaka povezuju se i s većim nivoom hormona estradiola, ženskog hormona koji je odgovoran za veću izdržljivost u seksu.

Zadnjica

Žene s većim zadnjicama možda imaju veći libido zbog toga što su zdravije. Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu su otkrili da su žene s većom zadnjicom otpornije na hronične bolesti. A zbog toga što se osećaju zdravije, više su zainteresovane za seks.

Oči

Seksualno uzbuđenje izazvano gledanjem pornografskih sadržaja isto kao i kod muškaraca i kod žena. Muškarci gledaju porniće tri puta više od žena pa se često pretpostavlja da se oni više uzbude gledajući ih. Ali, jedno nemačko istraživanje pokazalo je da je to samo mit. Naučnici iz Max Planck Institute for Biological Cybernetics skenirali su mozgove volontera dok su im prikazivali prizore seksa i otkrili da su se žene uzbudile u jednakoj meri kao muškarci.

Vrat

Poljupci po vratu mogu biti vrlo uzbuđujući za žene. Jedno je istraživanje pokazalo da je baza vrata jedna od najosetljivijih erogenih zona kod žena, čak ispred grudi i bradavica.

Seksološkinja Tejlor objašnjava da to može biti posledica toga što je kod žena koža na tom delu vrlo tanka. Jedno drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine, otkrilo je da je ženski vrat osetljiviji na blagi dodir od bilo kojeg drugog dela tela.

Ovulacija

Polna želja može da se menja u zavisnosi od menstrualnog ciklusa. Američki naučnici su otkrili da će žene biti najviše polno uzbuđene tokom ovulacije, u sredini ciklusa, odnosno 14 dana pre sledećeg krvarenja. Dakle, u trenutku kad su najplodnije.

Kosa

Telo
Foto: Justin TALLIS / AFP / Profimedia

Muškarci stariji od 30 godina s mnogo kose na glavi možda imaju manjak testosterona, a time i manju polnu želju. Smatra se da muškarci s većim nivoom testosterona brže ćelave. Američki naučnici kažu da je razlog tome to što do ćelavljenja dolazi kad folikule kose postanu previše izložene DHT-u ili dihidrotestosteronu, hormonu koji se formira iz testosterona.

Zaljubljeni par Foto:Shutterstock

Mozak

Mnogim muškarcima seks je često na pameti. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Ohajo, na uzorku od 200 studenata, pokazalo je da muškarci misle na seks u proseku oko 19 puta dnevno, u poređenju sa samo 10 puta dnevno koliko o seksu razmišljaju žene.

Tejlor kaže da seks kod muškaraca ublažava anksioznost, barem privremeno. Istraživanje iz 2005. tokom kojeg su snimani mozgovi muškaraca za vreme orgazma otkrili su da tada dolazi do smanjenja aktivnosti u području amigdale, a ona upravlja načinom na koji obrađujemo zastrašujuće nadražaje.

Uši i nos

Jedno online istraživanje je pokazalo da 76 odsto muškaraca jako dobro reaguje na ono što čuje od partnera, u smislu vulgarnih reči uoči i tokom seksa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine je pokazalo da 70 odsto muškaraca s apnejom (koja uzrokuje kratkotrajne prekide disanja u snu i često je povezana s hrkanjem) pate i od erektilne disfunkcije. Ti muškarci imaju i niži nivo zadovoljstva samim seksom kad do njega dođe.

Pupak

Prema kineskoj medicini, pritisak na odgovarajuće mesto može da stimuliše polnu želju kod muškarca i pomoći ako ima erektilne probleme. Jedna „vruća tačka” za podizanje libida muškaraca, koja se naziva još i Ren 6, smeštena je oko 2 cm ispod pupka. Trebalo biste pre seksa tu tačku da držite pritisnutu 30 do 60 sekundi.

Par, seks, sex, kama sutra
Foto: Shutterstock

Prsti

Dugačak domali prst na desnoj ruci može značiti da muškarac ima visoku polnu želju. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija kažu da muškarci koji imaju duži četvrti prst od kažiprsta imaju viši nivo testosterona.

Stopala

Stopala kao fetiš češća su pojava među muškarcima – pa njih oko 18 posto kaže da imalo seksualne fantazije povezane sa stopalima u poređenju sa samo pet posto žena koje su imale takve fantazije. Naučnik s Instituta Kinsek, dr Džastin Lejmiler, kaže da za neke samo pogled na stopala može delovati uzbuđujuće, dok na druge uzbuđujuće deluje dodirivanje, mirisanje ili lizanje stopala.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram