Milioni za slobodu: Pet najskupljih razvoda ruskih oligarha

ruski oligarsi
Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; David Mirzoeff / PA Images / Profimedia; BEBERT BRUNO / Sipa Press / Profimedia; Fomichev Mikhail / TASS / Profimedia; Offside/Talking/Photoshot / Avalon / Profimedia

Od Romana Abramoviča do Vladimira Potanjina, pojedine ruske bogataše razvod je skupo koštao.

Zapanjujuće cifre o nagodbi, iznošenje u javnost prljavog veša i duge pravne bitke – sve to su proživeli pojedini ruski biznismeni dok su prolazili kroz težak razvod, plativši visoku cenu za svoju slobodu.

Roman i Irina Abramovič – 300 miliona dolara

Roman Abramovič, čuveni ruski oligarh i bivši vlasnik Fudbalskog kluba Čelsi, tri puta se ženio i razvodio. Ispostavilo se da mu je najskuplji razvod bio od druge supruge Irine, bivše stjuardese Aeroflota, kojom se oženio 1991. godine. Kada su podneli zahtev za razvod sporazumno 2007, mediji su očekivali da će Irina biti najbogatija osoba na svetu koja je novac stekla od razvoda – sa 5,5 milijardi dolara.

Foto: Offside/Talking/Photoshot / Avalon / Profimedia

Ipak, priča je otišla drugačijim tokom. Njih dvoje su sklopili nagodbu od „samo“ 300 miliona dolara, uključujući kuću u Britaniji i jednu u Moskvi, jahtu i privatni avion.

Osim toga, Roman je pristao da pokrije sve troškove za petoro dece koju su dobili zajedno.

Zanimljivo je da se već tokom podnošenja zahteva za razvod pričalo da je Roman uveliko u ljubavi sa Dašom Žukovom, koja je ubrzo postala i supruga broj 3.

Oleg Deripaska i Polina Jumaševa – 440 miliona dolara

Oleg Deripaska, ruski milijarder i suvlasnik ruske energetske kompanije En+ Group, nalazi se na listi najbogatijih Rusa sa 2,5 milijardi dolara.

Foto: Fomichev Mikhail / TASS / Profimedia

Pre nekoliko godina on se tiho razveo od svoje supruge Poline s kojom je bio u braku od 2001. godine i s kojom je dobio dvoje dece.

Prema pisanjima, u oktobru 2017. Polina je dobila 6,9 odsto akcija u Olegovoj kompaniji koje su vredele 440 miliona dolara.

Farkhad i Tatjana Ahmedov – 576 miliona dolara

Njihov razvod bio je jedan od najskupljih u istoriji britanskog sudstva. Visoki sud je 2016. godine odlučio da Tatjana treba da dobije 576 miliona dolara od energetskog magnata Farkada Ahmedova. Slučaj je navodno rešen za 190 miliona dolara u julu 2021. Tatjana je tada dobila 127 miliona dolara u kešu i više umetničkih dela vrednih 63 miliona dolara.

Foto: David Mirzoeff / PA Images / Profimedia

U međuvremenu je Ahmedov pokušavao da premesti novac i imovinu van domašaja svoje supruge, u sve je upleo i isna, a za to vreme ona je pokušala da zapleni suprugovu superjahtu vrednu 380 miliona dolara.

Njih dvoje su od svadbe 1993. godine u Moskvi, dvoje dece i života u Londonu stigli do toga da je sudija koja je vodila njihovu parnicu izjavila da su njih dvoje među najnesrećnijima koji su se ikada pojavili u njenoj sudnici, piše sprearswms.com.

Dmitrij i Elena Ribolovljev – 603 miliona dolara

Supruga ruskog oligarha Dmitrija Ribolovljeva podnela je zahtev za razvod 2008. godine posle 23 godine braka rekavši da je umorna od njegovih neverstva. U Eleninim sudskim dokumentima opisane su zabave na raskošnim jahtama na kojima je njen muž sa drugim oligarsima zavodio mlade devojke.

Foto: BEBERT BRUNO / Sipa Press / Profimedia

Pravna bitka se zahuktavala vremenom i sud u Ženevi je naložio Dmitriju da plati 4,5 milijardi dolara svojoj bivšoj ženi 2014. godine – što se smatralo jednom od najvećih brakorazvodnih nagodbi u istoriji.

Ipak, priča se tu nije završila. U junu 2016. ruski oligarh je uspeo da tu cifru naglo smanji na „samo“ 603 miliona dolara i dve kuće u Švajcarskoj.

Zahvaljujući svemu tome, Elenu je Forbs svrstao među najbogatije žene u Rusiji, piše rbth.com.

Vladimir i Natalija Potanjin – 4,8 milijardi dolara

Bivša supruga ruskog milijardera Vladimira Potanjina dugo se borila za svoj deo bogatstva iz braka. Iako su se njih dvoje zvanično razveli 2014. godine u Rusiji, Natalija tvrdi da nije mogla da dobije pravično saslušanje i nagodbu u toj zemlji jer je njen bivši muž blizak prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina.

Foto:

Natalija, koja živi u Britaniji od 2016, pokrenula je rekordnu tužbu na Visokom sudu Velike Britanije tražeći trećinu bogatstva svog bivšeg muža, što je čak 6,95 milijardi dolara.

Vladimir i Natalija su u braku bili od 1983. godine i dobili su troje dece. Ljubav je pukla kada je on počeo vezu sa znatno mlađom Jekaterinom, s kojom se potom i venčao.

U međuvremenu Natalija i Vladimir su postigli nagodbu 2018. i ona je tada dobila 4,8 milijardi dolara, piše mmoblogger.com.

Potanjin je inače trenutno drugi najbogatiji Rus sa imovinom vrednom čak 23,7 milijardi dolara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram