Kako traume zapravo utiču na naš seksualni život

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Trauma živi u nama, ali se, nažalost, prenosi i u naše odnose sa drugim ljudima, utiče na našu intimu i može se odraziti čak i na naš seksualni život.

Možda jedno od najčešćih mesta gde se trauma može pojaviti, a da to ne primetite jeste – spavaća soba. Iako je seks važan deo naših života, naše brige o sebi, naših odnosa i razumevanja sebe, još uvek je relativno neistraženo kako i zašto se trauma može odraziti i na naš seksualni život. I iako smo, kao društvo, sve otvoreniji za razgovore o seksualnim preferencijama i fetišima, ponekad se i dalje možemo osećati previše ranjivo da započnemo priču o seksu i traumi.

Neke od stvari koje radimo (ili ih ne želimo) seksualno mogu biti povezane sa bolnim prošlim iskustvom koje utiče na našu svakodnevicu na neočekivane načine i na neočekivanim mestima, piše Glamour.

„Razlog zašto trauma ima tako veliki uticaj na naš seksualni život je taj što nas tako zaglavljena u telu sprečava da budemo otvoreni i ranjivi, što je potrebno za bilo koju vrstu intimne veze“, objašnjava stručnjakinja za lečenje trauma Monika Jejts za magazin Glamour.

„Da biste imali neverovatan seks, morate da otpustite sve ono što vas muči i počnete da ponovo verujete ljudima. Seks je najranjivija situacija u kojoj se neko može naći, a ne možete biti potpuno otvoreni za tu vrstu ranjivosti uz strah od toga da ćete biti povređeni“, dodaje Jejts.

Uobičajen odgovor na traumu je osamljivanje i isključivanje, „što je mehanizam za preživljavanje našeg mozga koji nas podstiče da se distanciramo od scenarija koji naš um smatra opasnim.“

„Problem je u tome što on isključuje dobre senzacije, a ne samo loše. Dakle, naravno, iako je korisno da izbegnete bolnu situaciju, ovako sprečavate sebe da osetite zadovoljstvo”, ističe stručnjakinja za lečenje trauma.

Ovakve nuspojave traume nije uvek lako uočiti, međutim postoje neki znaci na koje treba obratiti pažnju, a koji mogu ukazivati na to da ste svoju traumu preneli u spavaću sobu:

Potpuno se usredsređujete na svog partnera, trudite se da budete usaglašeni da ne biste bili razočarani ili odbačeni.

Sledeći znak je osećaj da niste dovoljno dobri ili atraktivni, a u ekstremnim slučajevima podvrgavate se plastičnim operacijama da biste bili što privlačniji partneru.

Stupanje u rizičan seks nakon kog se osećate loše, može biti znak da ne volite svoje telo kao rezultat nekog traumatskog iskustva.

Takođe, ako se ne osećate u potpunosti „prisutno“ tokom seksa, to može značiti da vam trauma stoji na putu.

Zdrav, srećan seksualni život može doprineti poboljšanju kvaliteta života, većoj intimnosti sa partnerom i pozitivnoj povezanosti sa vašim telom. Preoblikovanje vašeg odnosa prema seksu nakon traume može biti osnažujuće i proširiti se na druga područja vašeg života. Ali kako da počnete da lečite traumu koja se pojavljuje na ovaj način?

„Uključivanje u terapiju koja pomaže u procesuiranju vaše traume može biti korisno za ponovno povezivanje sa sopstvenim telom. Terapije razgovorom kao što su savetovanje, psihoterapija i CBT (kognitivna bihejvioralna terapija) mogu zaista biti korisne kada se obrađuje vaša trauma (obavezno radite sa proverenim profesionalcem), dok disanje, svesnost, joga – mogu pomoći da se ponovo povežete sa svojim telom na fizičkom nivou“, ističe savetnica za parove Rut Micalef.

„Naravno, ako vas partner ne razume, potražite terapiju za parove kako biste im pomogli da razumeju vašu traumu i pomognu da je prevaziđete.“, dodaje savetnica.

Međutim, važno je zapamtiti da trauma ne nestaje samo tako. Kada nešto preživimo – sve što naše telo i mozak smatraju teškim – nosimo to sa sobom. Ovo može biti frustrirajuće, posebno kada nas sprečava da osećamo zadovoljstvo. Iako će vam možda trebati vremena da se polako krećete ka slobodnijem seksualnom životu, možete da radite na tome da prvo sebi pokažete ljubav i saosećanje – a zar to nije osnova bilo koje zdrave veze, ljubav prema sebi?

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram