Kako seks nakon 50. utiče na psihičko i fizičko zdravlje

Ljubav i seks 29. jan 202214:50 > 14:51
Foto: Leon Harris / ImageSource / Profimedia

Ko kaže da seks mora da nestane posle pedesete? Istina je da nakon te dobi žensko telo ulazeći u menopauzu doživljava mnoge promene, od kojih neke mogu biti neprijatne za žene. Međutim, dobra vest je da mnogim ženama upravo menopauza može biti pozitivna prekretnica u seksualnosti.

Kvalitetna ishrana, vežbanje i redovne kontrole kod doktora svakako će vam pomoći u održavanju dobrog zdravlja. Ali nikako nemojte zanemariti i prednosti seksualne aktivnosti u tim godinama.

Prema dr Džastinu Lemijeru, istraživaču na Institutu Kinsi, seks kasnijim godinama višestruko je koristan. Dobar je za fizičko zdravlje (to je vežba), psihičko zdravlje (podiže raspoloženje i smanjuje stres) a dobar je i za mozak.

„Studije su pokazale da starije osobe koje imaju više seksa imaju bolje pamćenje. Osim toga, pokazalo se da seks pomaže i u emocionalnoj povezanosti, a ljudi koji su u emocionalnim vezama žive duže“, tvrdi doktor.

Pritom, napokon se više ne morate brinuti o kontracepciji i nervozno brojati dane do sledeće menstruacije.

Bez problema s menstruacijom, intimnost može biti spontanija i manje stresna, tvrdi stručnjakinja za seks dr Džulijana Moris, piše Azra.ba.

Još jedna pozitivna stvar kod seksa od pedesete jeste oslobođenje od svih strahova koji vas mogu sputavati. Dok ste u mladosti možda bile opterećene oko svog seksualnog umeća, sada verovatno bolje razumete svoje telo i znate šta vam najviše prija.

U menopauzi vaše telo se suočava s gubitkom hormona estrogena koji je važan za održavanje vlažnosti vagine, što može dovesti do atrofije i bolnog odnosa, kažu stručnjaci. Ali dobra vest je da redovan seks može pomoći u održavanju vlažnosti i gipkosti vagine. U slučaju da to ne pomaže, uvek možete koristiti lubrikante.

Imaćete bolji seks ako ste u dobroj formi. Verovatno nemate energije kao u dvadesetim, ali održavanje dobre kondicije može da vam pomogne. Stručnjaci preporučuju kardio vežbe za postizanje izdržljivosti, ali svakako probajte da uključite vežbe poput joge za veću fleksibilnost.

Nikad nije prekasno da sa svojim partnerom probudite strasti – postoje razni načini kako to možete ostvariti. Doktorka Moris preporučuje intimnost u različito doba dana.

“Probajte seks pre večere, a zatim kuvajte ili idite negde na večeru“, kaže ona.

Takođe, preporučuje da sa svojim partnerom napravite listu svih seksualnih/intimnih stvari koje nikada niste radili, a hteli biste da isprobate. Na primer, seks igračke posebno dizajnirane za parove mogu biti odličan način za dodavanje nove dimenzije seksu, čak i sama kupovina može biti uzbudljiva.

S godinama naše telo se menja i stari, ali ne zaboravite da je to prirodno i prihvatite svoje telo onakvo kakvo jeste.

Bonus video: Madona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram