Šta sve mogu da znače suze tokom seksa – i zašto su važne

Foto:Shutterstock

Možda niste lično doživeli, ali plač nakon ili tokom seksa prilično je uobičajena pojava – i za žene i za muškarce. Dragi muškarci, ako žena za vreme ili nakon vođenja ljubavi plače od intenziteta jakih emocija, niste učinili ništa loše. Naprotiv, to može biti znak da vam se konačno otvorila i doživela potpuni orgazam. To je onaj istinski, kada makar na par trenutaka osećamo da smo doživeli nešto van ovog sveta.

Suze su poseban dar, iako nam je današnje društvo usadilo strah od njih i zato obično želimo da ih sakrijemo ili zaustavimo. Ali, time što ne dopuštamo našim emocijama da se oslobode, sami sebi činimo štetu.

Potisnute emocije uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme jer se pretvaraju u fizički oblik anomalije i boli u telu. Plakanje je isceljujući oblik čišćenja, kada telo procesuira emocije, piše City magazine.

Šta znači ako partner plače tokom vođenja ljubavi?

Najčešće se to događa tokom seksualnog odnosa s partnerom s kojim imamo jaku i duboku vezu. To znači da vam partner toliko veruje da vam se može potpuno otvoriti. Kada osetimo snažnu ljubav, potpuno se opuštamo i ulazimo u dubinu svoje duše.

U tim svetim prostorima kriju se i strahovi, traume i boli. Emocije koje smo potiskivali oslobađaju se seksualnom energijom. Dakle, plakanje je neverovatno katarzično, a suze imaju analgetski učinak.

Možemo plakati i jer se možda trenutno nalazimo u teškom životnom razdoblju i nismo procesuirali određene emocije, ali se tokom vođenja ljubavi otvaramo i dolazimo do izražaja, što je sjajno. Suze mogu biti i rezultat snažnog osećaja ljubavi i kontakta s božanskim. Takođe, možemo plakati, jer se u našem telu, umu i duhu u jednom trenutku događa toliko senzacija.

Seks, par, krevet, Zašto je dobro voditi ljubav uz muziku
Foto: Shutterstock

Suze mogu biti rezultat snažnog osećaja ljubavi i kontakta s božanskim

Plakanje nije uvek znak tuge ili čišćenja, može biti i govor tela užitka ili radosti i emocija. Kada se osećamo prožeti ljubavlju i radošću, doživljavamo kontakt s božanskim i plačemo od sreće. Potpuno smo ispunjeni i opušteni, pa to utiče i na oslobađanje emocija, odnosno suza. Šta ima lepše?

I ne, ne plaču samo žene. I muškarci bi trebalo da puste suzu ako se tako osećaju i odbace predrasude da pravi muškarci ne plaču. Upravo suprotno – znak snage i hrabrosti je kada smo u stanju da pokažemo emocije.

Psihoterapeut dr Pati Fojerajsen objašnjava: „Ponekad je plakanje nakon seksa potpuno zdrava stvar. To može značiti da se potisnute emocije oslobađaju, da osećamo ogromnu ljubav, sreću i da smo dirnuti. Plakanje je način otpuštanja emocija i ne znači da ste nesrećniˮ.

Par, krevet, seks
Foto: Shutterstock

Postoje suze nezadovoljstva

Međutim, ponekad suze mogu biti znak nezadovoljstva… Fojerajsen kaže da do plača može doći i kada ne vodimo računa o svojim željama i osećanjima, te se upustimo u polni odnos iako to ne želimo.

Tako u određenom slučaju to mogu biti i suze tuge, jer ne želimo seks, nesrećni smo u vezi ili možda zato što se naš partner brine samo o sebi, i ne osećamo se sigurno i voljeno. Stoga je potrebno razlikovati krik radosti ili čišćenja od krika tuge, koji je povezan s činjenjem nečega što zapravo ne želimo ili je povezan s određenom traumom.

Par, seks, sex, kama sutra
Foto: Shutterstock

Šta učiniti kada partner plače?

Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, nežno ga pitajte je li dobro i da li želi nešto. Ponudite mu podršku i nikada ne govorite da ne plače, jer će to potisnuti emocije koje bi se konačno mogle osloboditi. Ako želite dobro svom partneru, dopustite mu da plače i biće mu zbog toga lakše u životu, jer će u sebi imati jedan teret manje.

Konkretno, ova vrsta čišćenja je češća kod ljudi koji puno rade na sebi i lakše se emocionalno otvaraju i oslobađaju emocije. Ako vaš partner plače, budite prisutni, zagrlite ga, ponudite mu bezuslovnu ljubav i zahvalnost što vam se otvorio.

I zapamtite – suze su dar. Možete ga pitati o čemu razmišlja, ali nemojte ga prisiljavati da vam odgovori ako ne može. Kada doživimo kontakt s božanskim, teško je govoriti. Neka se prepusti trenutku.

Nakon svega pročitanog, nemojte pretpostavljati da je partner tužan zbog vas i da nešto nije u redu. Uvek prihvatite plač s nežnošću i empatijom, a nikako sa strahom ili osudom.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram