Navike parova koji imaju seksualni život za poželeti

par seks intima
Saveti za sve parove, Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Seks ne mora da bude savršen i da “izgleda” holivudski, ali ako želite odličan seksualni život otkrijte navike parova koji su to već postigli.

Džon Gotman, američki psiholog koji je celu karijeru posvetio istraživanju bračnih odnosa, sa suprugom Džuli Švarc Gotman (psihološkinjom) osnovao je Institut za pomoć parovima. Njihov cilj je da pomognu parovima koji su u dugim vezama da poboljšaju svoj seksualni život.

Navike parova koji imaju odličan seksualni život

U intervjuu za “Psychology Today” Džon i Džuli pričali su o tome kako parovi u dugim vezama mogu raditi na poboljšanju svog seksualnog života.

“Ono što me oduševilo  prilikom analize toga šta je potrebno za sjajan seksualni život, kako se romansa i strast održavaju na životu u vezi te kako se neguje seksualna želja – jeste da je reč o vrlo jednostavnim stvarima”, rekao je Džon.

Inače, u knjizi The Normal Bar predstavljeno je ovo istraživanje sprovedeno na 70.000 parova u 24 zemlje širom sveta.

“Iz nje sam uspeo izdvojiti navike parova s dobrim seksualnim životom i u pitanju su vrlo jednostavne stvari. Svaki dan govore jedno drugom da se vole i zaista to misle. Poljubiće jedno drugo strastveno bez ikakvog povoda. Međusobno daju komplimente. Jedno drugome pripremaju romantična iznenađenja. Izlaze na ‘dejtove’. Često se maze. Izražavaju nežnost i u javnosti. Ovo nije naučna fantastika. Tajna dobre seksualne veze je u tome da bukvalno ostanete u fizičkom dodiru jedno s drugim”, rekao je dr Gotman.

Pogrešna očekivanja od seksualnog odnosa

Džuli je napomenula kako su parovi često pod pritiskom jer imaju pogrešna očekivanja od seksualnog odnosa.

“Ljudi misle da seks mora biti savršen i izgledati holivudski. Oko vas mora biti vatromet dok na nebu, ispod meseca, sijaju zvezde… To jednostavno nije realno. Seks mora biti samo ono što vi želite da bude. Ne mora uvek biti ni savršen ni romantičan. Ta spoznaja parovima daje slobodu da budu ekspresivni i kreativniji u krevetu”, zaključila je, a prenosi Ljepota&Zdravlje.ba.

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram