Kako da na prirodan način povećate svoj libido

libido
Kapljica, Foto: Joaquin Corbalan pastor / Alamy / Alamy / Profimedia

Biljke koristimo da ojačamo imunitet, da ubrzamo rad uma, udahnemo život i sjaj našoj koži, ublažimo upalne procese. A kako možemo da ih iskoristimo da nam se povećao libido?

Mnoge biljčice imaju moćna dejstva i u spavaćoj sobi. Mogu da pojačaju cirkulaciju baš tamo gde treba, podstaknu rad određenih hormona, kao i da nam daju energiju, prenosi Poosh.

Adaptogene biljke, uopšteno, su odlične za seksualno zdravlje i želju. Mnogi od nase pate od hroničnih i ogromnih količina stresa – toliko da smo se navikli na njih, normalne su. Međutim, ove količine stresa i anksioznosti nas sprečavaju da se zaista opustimo i vrlo često negativno utiču na naš libido.

Zato danas predstavljamo nekoliko biljaka koje mogu da pomognu kada je u pitanju seksualna želja. Evo liste biljaka – pomoćnika u krevetu.

Zlatna maka

Poznata je po povećanju izdržljivosti i energičnosti u sportu (kao i poboljšanju funkcije mozga), a pomaže i u seksualnoj izdržljivosti… pa, čak i želji. Deluje kao tonik za jajnike, uravnotežava nivo hormona i pomaže u regulisanju plodnosti. Osim toga, prah ima pomalo sladak, karamelni ukus koji odlično ide uz smutije ili čak kafu.

Kapi crvene deteline

Ovaj moćni botanički rastvor poznat je kao fitoestrogen, što znači da se u telu ponaša kao estrogen. Može pomoći u balansiranju hormona i kod mladih žena, kao  i kod žena u menopauzi koje pate od suvoće usled velikog pada estrogena. Što dalje znači da može pomoći pri seksualnoj želji, pa čak i regulisanju sinteze kolagena, kao bonus.

Čaj od biljke Babin zub

Tribulus, ili Babin zub, bodljasta biljka sa slatkim malim žutim cvetovima, poznata je kao afrodizijak. Istraživanja pokazuju da može uticati ili oponašati funkciju polnih hormona, čineći seksi vreme ne samo privlačnijim, već i prijatnijim. Povećava želju povećavajući naše androgene hormone – npr. testosteron. Testosteron nije ograničen samo na muškarce i ima važnu ulogu i kod žena, a seksualna želja je jedna od njih. Često nam oralni kontraceptivi narušavaju nivo androgena, pa uzimanje ove biljke može pomoći da se ponište neki od tih efekata koji ubijaju raspoloženje i libido.

Ekstrakt Epidemiuma

Omiljeni korov koza, ali i biljka koja zauzima važno mesto u velikoj knjizi biljaka koje poboljšavaju seksualnost. Prvobitno korišćena u tradicionalnoj kineskoj medicini za korigovanje erektilne disfunkcije, a kasnije se saznalo da deluje dobro i na žene. To čini optimizacijom protoka krvi, kao i fitoestrogena, kao što je ranije pomenuto. Potreban nam je optimalan protok krvi da bismo osetili tu nadraženost zbog koje reagujemo, kontraktiramo i dostižemo sopstvenu verziju vrhunca.

Tongkat Ali

Poznato je da povećava nivo testosterona, poznat i kao naš malo agresivniji polni hormon – onaj odgovoran za promenu u pubertetu koji izaziva akne i stidne dlake. Može pojačati i seksualni nagon i želju, naročito kod muškaraca, ali i kod žena koje pate od niskog nivoa androgena.

 

Bonus video: Istorijat ljubljenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram