Pedestaling – moderan trend u vezama za koji treba da znate

Bouns je pametnija od Buta Foto: BO / The Photo One / Profimedia

Da li ste se nekada osećali kao da je vaš partner "van vaše lige" ili da njegove/njene potrebe imaju prioritet nad vašim? Taj fenomen u vezama sada ima naziv - "pedestaling" (od reči pedestal - postolje). Takav pristup vezi može biti problematičan za zasnivanje zdravog odnosa.

„Pedestaling“ je termin koji je skovan na društvenim mrežama, a označava situaciju u kojoj nekoga posmatrate kao nedostižnog partnera, koji je daleko bolji od vas.

Često je to način da izbegnete suočavanje sa sopstvenim problemima, kaže stručnjakinja za veze Džo Barnet (46) iz Londona.

Ona tvrdi da se „pedestaling“ manifestuje na dva načina.

Horoskopski znakovi koji će imati seks na prvom dejtu, par, muškarac, žena, devojka
Foto: Shutterstock

Prvo, javlja se očajnička potreba da popravite svog partnera u pokušaju da zadržite pažnju na njemu. Pritom stalno razmišljate o tome kako se partner može poboljšati, ali ne i o tome šta vi sami možete učiniti da biste bili bolja osoba.

Drugi vid „pedestalinga“ je kada neko toliko ceni i hvali svog partnera da zapravo veruje da uopšte nije dovoljno dobar da bi bio sa njim.

Džo je rekla da postoji mnogo razloga zašto pokazujete znakove „pedestalinga“ – a često se radi o niskom samopoštovanju, podsvesnoj samosabotaži ili štićenju samog sebe.

Veza nije dosadna ako nema seksa baš svako veče Foto:Shutterstock

Ako želite nekoga da menjate, u suštini više cenite izgled nego osobine koje neko ima. Onda pokušavate da naterate osobu da stekne neke osobine, umesto da prvo pronađete nekoga na osnovu njegovih/njenih osobina. Ova vrsta razmišljanja dovodi do veze u kojoj jedna osoba ima samo svoju fantaziju o drugoj, a ne mari za njene realne potrebe, objašnjava Džo.

S druge strane, istraživanje Dženifer Tomlinson, psihološkinje sa Univerziteta u Njujorku, otkrilo je da preterano hvaljenje partnera može biti štetno za vezu.

„Ljudi koji se osećaju previše idealizovanim mogu da dobiju više moći u vezi, pa su manje voljni da svog partnera stave na prvo mesto“, rekla je za Live Science.

Par, alkohol, veza
Foto: Shutterstock

Džo Barnet otkriva najbolji savet za prepoznavanje ovakvog ponašanja.

„Obratite pažnju na to kako komunicirate – da li vam je prijatno, ili je jednostrano, ili imate osećaj da nekoga stalno jurite? Trebalo bi da bude uravnoteženo, zdravo, ne želite nikakvu toksičnu komunikaciju. Vaš odnos bi trebalo da poboljša vaš život, a ne da ga zakomplikuje“, rekla je.

***

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram